Gratis nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierups

Foto: Paul van de Velde, CC BY 2.0, flickr

In de zomer hebben veel mensen in de gemeente hinder ondervonden van de eikenprocessierups. Een van de manieren om de eikenprocessierups te bestrijden is het ophangen van nestkastjes voor onder ander koolmezen.

De mezen eten de rupsen graag. De gemeente hangt daarom nestkastjes op in de bomen. Daar zijn ze onlangs mee gestart. Maar ze vragen ook jouw hulp bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Help mee door zelf een nestkastje op te hangen in je eigen tuin.

100 gratis nestkastjes

Enthousiaste mensen van houtwerkplaats ‘Werk Op Maat’ in Renkum hebben hard gewerkt aan het maken van nestkastjes. De gemeente gaf honderd van deze nestkastjes weg. Die zijn helaas al weggegeven.

Ga naar de houtwerkplaats van Werk Op Maat aan de Groeneweg 12 in Renkum van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Daar kun je een huisje aanschaffen voor 10 euro.

Zelf 

Als je een beetje handig bent kun je ook goed een vogelhuisje zelf maken, kijk bij de Vogelbescherming hoe je het best een huisje voor diverse mezen kunt maken. Als het nestkastje voldoet aan de eisen, is de kans heel groot dat er ook daadwerkelijk mezen in komen.

Vergeet niet het kastje na ieder nest leeg te halen en schoon te maken, er gaat namelijk geen mees op een oud nest zitten.

Voerpakket winnen?

Maak bij de gemeente Renkum ook kans op een voederpakket voor tuinvogels ter waarde van € 50,-. Hoe kun je meedoen? Hang eerst een nestkast op en dan:

  • Maak een selfie waarop de nestkast en jijzelf duidelijk in beeld zijn.
  • Volg gemeente Renkum op Facebook.
  • Plaats de selfie op de Facebookpagina van gemeente Renkum en gebruik de hashtag #meesrenkum.
  • Voor mensen zonder social media: mail een foto van uzelf en de nestkast naar [email protected].
  • De actie loopt tot 15 januari 2020. Snel daarna volgt de uitslag. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.
  • Door deel te nemen ga je akkoord met plaatsing van de winnende selfie in gemeentelijke publicaties.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden