Eerste bord nieuwe toeristisch-recreatieve bewegwijzering geplaatst

Foto: Renkum Nieuws

Dit worden ze dan, de nieuwe toeristische borden in onze gemeente. Donderdag 23 januari is het eerste bord onthuld door de gemeente Renkum, het Toeristisch Platform Lage Veluwe en Uit®waarde bij Kievitsdel.

Dit is het startschot voor de plaatsing van de nieuwe toeristisch-recreatieve bewegwijzering in de hele gemeente. Ze maakt zo de ambitie waar om het toeristisch aanbod van de gemeente bereikbaar en toegankelijk te maken, en de zichtbaarheid van dat aanbod te vergroten.

Grote wens

De nieuwe bewegwijzering is een lang gekoesterde wens van het Toeristische Platform Lage Veluwe en ondernemers. De oude bewegwijzering voldeed niet meer. Sommige borden verdwenen achter bijvoorbeeld stoplichten, anderen verwezen naar plekken die er niet meer waren, tijd voor verandering dus.

De komende weken gaan alle huidige, groene bewegwijzeringsbordjes weg. Daarvoor komen de internationaal herkenbare, bruine bordjes in de plaats. CITER heeft de bedrijven die op de borden staan hierover geïnformeerd. Met de nieuwe bebording voldoet het systeem aan de landelijke richtlijnen en sluit de gemeente Renkum aan bij de bewegwijzering in de omliggende gemeenten op de Veluwe.

Nieuwe bewegwijzeringsborden

Het kenmerkende, bruine bewegwijzeringssysteem is alleen bedoeld voor toeristisch-recreatieve bedrijven, accommodaties en gebieden, zodat bezoekers makkelijker de weg kunnen vinden naar deze locaties. Waar mogelijk wordt verwezen via een toeristisch attractieve route. De nieuwe wegwijzerborden hebben een bruine achtergrond met witte letters en een zwart pictogram/symbool op een witte achtergrond.

De nieuwe borden voldoen ook aan de wens van de ondernemers om bezienswaardigheden en locaties zonder exploitant (zoals uitkijktoren de Boersberg op dit eerste bord) beter vindbaar te maken. Goede routes en bewegwijzering dragen bij aan een betere bereikbaarheid, toegankelijkheid, uniformiteit en zichtbaarheid van de gemeente Renkum.

Kosten en beheer

Bedrijven en instanties die voor verwijzing in aanmerking komen, zijn namens de gemeente eind vorig jaar benaderd met de vraag of zij gebruik willen maken van de bewegwijzering. Toeristisch- recreatieve ondernemers die commercieel opereren betalen eenmalig 50% van de aanschafkosten van het bewegwijzeringsbord en het beheer en onderhoud.

De gemeente neemt de kosten van niet-commerciële bezienswaardigheden voor rekening. Uit®waarde voert de komende 5 jaar het beheer en onderhoud van alle toeristisch-recreatieve bewegwijzeringsborden.

Lees ook: Gemeente Renkum krijgt nieuwe toeristische bewegwijzering

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden