Burgemeester Schaap feliciteert 100-jarige Adri met een afstandje

Foto: Gemeente Renkum

Op maandag 6 april bereikt de heer Adri (Adriaan) Dekker de respectabele leeftijd van 100 jaar. Dan komt burgemeester Agnes Schaap je feliciteren maar dat ging vandaag even anders, dan anders

adriVanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus bracht de burgemeester de heer Dekker, terwijl hij op zijn balkon stond, haar felicitaties over. En het was helemaal feest. Gonnie Koetsier, zijn mantelzorgster had een groot spandoek gemaakt en had deze mooie actie in gang gezet. Ze werd daarvoor ook enorm bedankt door Adri’s zoon Paul.

Zware jeugd

De heer Dekker werd op 6 april 1920 geboren in Oostkapelle (Walcheren) als oudste van vier kinderen. Hij had een zware jeugd. Zijn moeder was bij vlagen zwaar depressief. Er was weinig geld en na de lagere school moest er gewerkt worden. Adriaan begon bij de wagenmaker (tevens spekroker) en kon aan de slag bij de aansluiting van het dorp op het elektriciteitsnet. Kort voor de oorlog vertrok hij naar de Veluwe op zoek naar een beter bestaan.

In het kerkelijk jongerenwerk ontmoette hij Helena Kleinpaste, waarmee hij na de oorlog trouwde en drie kinderen kreeg. De oorlog kwam hij deels ondergedoken bij een boer in Renswoude door. Na de oorlog ging Adriaan door in de elektriciteit. Hij werkte zichzelf op tot chef tekenkamer met avondcursussen.

Aan deze carrière kwam een einde tijdens de recessie in de jaren zeventig. Daarna had hij geen vaste baan meer, maar pakte alles aan om zelf geld te verdienen en geen gebruik te hoeven maken van een uitkering. Hij heeft altijd heel hard gewerkt om voor zijn vrouw en gezin te zorgen. Zorgzaam in daden, vaak ook bezorgd, gesteund door een stevig geloof.

Met pensioen

Het leven werd makkelijker toen hij met pensioen ging. Eerst nog in Wolfheze (waar het gezin sinds 1954 woonde) en sinds 2000 in de Oude Kloostertuin in Oosterbeek. Daar leerde hij Gonnie Koetsier kennen die later, na zijn herseninfarct, zijn vaste mantelzorgster werd.

Het overlijden van zijn dochter en zijn vrouw in 2007 en 2008 waren zwaar. Maar Adriaan heeft zich goed weten te herpakken, onder andere als ‘opa-buurman’ voor de kinderen in het huis naast hem en later als verhalen schrijvende ‘opa-school’. En nu zit hij in Oranje Nassau’s Oord in afwachting van een verhuizing naar het verzorgingshuis De Sonnenberg in Oosterbeek.