In de Adolfs serie Ons Dorp: Oosterbeek in 1952

Foto: Adolfs, YouTube

In de serie Ons Dorp over de dorpsfilms van Adolfs, is ook de film van Oosterbeek opgedoken, daar is gefilmd in 1952. Nadat de film van het dorp Renkum in maart is uitgezonden, is dit de tweede Renkumse dorpsfilm.

Tussen 1949 en 1975 werden er door de firma van Johan Adolfs uit Enschede ruim 250 Gelderse steden en dorpen gefilmd. Een hoop van die films zijn verdwenen of nog niet gevonden.

Oosterbeek na de oorlog

De films van Adolfs waren razend populair, iedere voorstelling zat altijd helemaal vol. Door een gouden tip te volgen die zei: “Breng zoveel mogelijk mensen in beeld, dan komen ze allemaal naar zichzelf kijken.”

De dorpsfilm over Oosterbeek is zeven jaar na de oorlog opgenomen en er komen veel gebouwen en straten in beeld, sommige gebouwen zijn er niet meer, straten zijn nu compleet veranderd en we zien vooral veel actieve Oosterbekers en spelende Oosterbekertjes.

De film van Oosterbeek is aangetroffen in het Gelders archief. Vandaag werd de Oosterbeekse dorpsfilm, gemaakt in 1952 uitgezonden, voorzien van commentaar door Robert Voskuil.

Heb je hem gemist? Je kunt hem hieronder via YouTube terugkijken. De film van Renkum (1964) kun je hier terugzien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen