Rumah Kita herdenkt 15 Augustus de capitulatie van Japan

Commander of the Japanese 18th Army in New Guinea, surrenders his sword to the commander of the Australian 6th Division
Foto: Australian War Memorial, wikimedia

Op woensdag 15 augustus 2018 herdenken de bewoners van Rumah Kita met hun familie en gasten de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde. Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië.

Onafhankelijkheidsoorlog

Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland.

Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zijn in vrede aan een nieuw leven. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.

De herdenking vindt plaats op woensdag 15 augustus om 10.30 uur in het restaurant van Rumah Kita. Bewoners, familie, gasten en belangstellenden zijn op deze ochtend vanaf 10.00 van harte welkom.

De Geest Overwint

De herdenking bestaat uit het ontsteken van het vuur, het leggen van bloemen en toespraken met als thema ‘De Geest Overwint’.

‘De Geest Overwint’ is een ode aan de veerkracht van een hele generatie die de verschrikkingen van de lange oorlog in Azië en de daaropvolgende massale ontheemding met zich meedragen.

Rond 10.30 uur verwelkomt Patricia Bender, regiomanager van Zinzia Zorggroep, de aanwezigen. Namens de gemeente Wageningen zal locoburgemeester mevrouw Lara de Brito een toespraak houden.

Ceremonie

Gastspreker is deze ochtend mevrouw Edy Seriese. Tijdens het tweede gedeelte van de ceremonie van de herdenking wordt de taptoe geblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus.

Door een bewoner van Rumah Kita wordt de vlag gehesen en leggen we kransen bij het monument op het terrein van Rumah Kita. Tot slot hebben bewoners en bezoekers de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument en wordt er gezamenlijk koffie gedronken in het restaurant.

Het hele programma voor deze herdenking kunt u vinden op zinzia.nl onder het menu Agenda.

article
39156
Rumah Kita herdenkt 15 Augustus de capitulatie van Japan
Op woensdag 15 augustus 2018 herdenken de bewoners van Rumah Kita met hun familie en
https://renkum.nieuws.nl/kunstcultuur/39156/rumah-kita-herdenkt-15-augustus-capitulatie-japan/
2018-07-26T23:16:56+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2016/07/28125435/Japanese-surrender-Australian-War-Memorial-wikimedia.jpg
Japan, Japanse Capitulatie, Renkum Nieuws, Rumah Kita, Wageningen, WOII, Zinzia
1940-1945, Bij de buren, Kunst&Cultuur, Nieuws