Over Orpheus: Young artist in beweging in de Concertzaal Oosterbeek

Pieter van Loenen
Foto: Marijke de Schepper

In Over Orpheus zie je een pas de deux tussen muziek en dans.

Young artist Pieter van Loenen en dansvirtuoos Frederik Kaijser nemen je mee op een ontdekkingstocht geïnspireerd door de hartverscheurende mythe van Orpheus en Eurydice.

Vurige liefde

Na een korte maar vurige liefde wordt Orpheus, als zijn geliefde Eurydice sterft na een adderbeet, alleen achtergelaten in het rijk der levenden. De held laat het daar niet bij en weet de schimmen van de onderwereld met zijn prachtige zang en lierspel te betoveren.

Hij mag haar daarop meenemen, op voorwaarde dat hij niet omkijkt op weg naar het daglicht. Wanneer hij dat toch doet ziet hij nog net de schim van zijn geliefde teruggaan naar het dodenrijk…

Vijf rouwfases

Op persoonlijke wijze reageren Pieter en Frederik op de mythe door het verhaal van Orpheus te koppelen aan de vijf fasen van rouw.

De vier delen van Bartóks Solosonate voor viool sluiten perfect aan bij de eerste vier rouwfases: ontkenning, woede, vechten en depressie.

Met Bachs Chaconne wordt de laatste fase ingeluid: de aanvaarding. Over Orpheus is een voorstelling vol emotie, schoonheid en dynamiek op drie fraaie locaties.

Cast:

  • Pieter van Loenen – viool
  • Frederik Kaijser – dans
  • Peter Leung – choreografie
  • Lisenka Heijboer – regie
  • Hendrik Walther – licht
  • Niels Nuijten – dramaturgie

Het programma: Béla Bartók – Solosonate voor viool en Johann Sebastian Bach – Chaconne

Vrijdag 17 augustus, Concertzaal, Oosterbeek, aanvang 20:00 uur. Entree € 20 / jongeren t/m 30 jaar € 15. Tickets online via concertzaaloosterbeek.nl/agenda of aan de zaal.

article
39443
Over Orpheus: Young artist in beweging in de Concertzaal Oosterbeek
In Over Orpheus zie je een pas de deux tussen muziek en dans. Young artist
https://renkum.nieuws.nl/kunstcultuur/39443/orpheus-young-artist-beweging-concertzaal-oosterbeek/
2018-08-09T12:51:12+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/08/09124626/Pieter-van-Loenen-Over-Orpheus-Foto-Marijke-de-Schepper.jpg
concertzaal Oosterbeek, Frederik Kaijser, NJO Muziekzomer, Oosterbeek, Over Orpheus, Pieter van Loenen, Renkum Nieuws, rpheus en Eurydice, Young artist in beweging
Kunst&Cultuur, Nieuws