Dit weekend zijn de 32e Monumentendag(en)

Schaalmodel papiertentoonstelling
Schaalmodel papiertentoonstelling
Foto: Renkum Nieuws

In Den Haag werd donderdag alvast de Open Monumentendag afgetrapt, die het hele weekend van 8 en 9 september beslaat. Het is de 32e editie en heeft ‘In Europa’ als thema.

Daarmee wordt aangesloten op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Europese dimensies

“Het publiek kan op deze Open Monumentendag van alles ontdekken over de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten, uitwisseling van kennis en wetenschap, en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.” aldus de organisatie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag.

Meer dan vierduizend monumenten in driehonderd gemeenten in heel Nederland zijn tijdens het monumentenweekeinde gratis toegankelijk voor iedereen.

Miljoen

De officiële opening is in Den Haag, want “deze stad van ambassades, het Internationaal Gerechtshof en de regeringszetel is bij uitstek de plek om het startsein te geven voor deze internationale editie van de Open Monumentendag”.

De Monumentendag van 2017 bracht bijna een miljoen mensen op de been.

Kijk hier voor alle deelnemende monumenten en de activiteiten: Open Monumentendag 2018. In de gemeente Renkum kun je bijvoorbeeld naar:

  • De pop-up papiertentoonstelling in de Dorpsstraat van Renkum is beide dagen gratis toegankelijk met exposities en papierscheppen
  • De Renkumse Molen is beide dagen open. Er zijn molenaars aanwezig om rondleidingen te geven in de molen en er is gratis molenijs en ander lekkers verkrijgbaar.
  • Kasteel Doorwerth is beide dagen met korting te bezoeken

In Wageningen staat de Open Monumentendag in het teken van 100 jaar WUR, er zijn dan diverse universiteitsgebouwen te bezichtigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen