Dorpsfilm Heelsum blikt terug op 1966: de kerk zonder klokken

Foto: Ons Dorp

In de vierde aflevering van Ons Dorp (23 januari) is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in het Gelderse dorp Heelsum. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar het leven in Heelsum in het jaar 1966.

Het is een winderige dag als de filmploeg een bezoek brengt aan Heelsum, het gemoedelijke dorp dat in 1966 volop in de vernieuwingsfase zit.

Heelsum, het geliefde dorp

De rustzoekers uit het westen komen hier helemaal aan hun trekken dankzij de fraaie (wandel)natuur; er is in Heelsum geen massale drukte te vinden. Bovendien reis je met de bus gemakkelijk naar de grote stad. En de boodschappen? Die worden helemaal zelf gehaald bij Crum’s Wensbediening aan de Prins Bernhardlaan. Een supermarkt waar je alles zelf mag pakken, in je mandje legt en afrekent bij de kassa.

Aan de oostkant van het dorp staat een oorlogsmonument, dat door de inwoners zelf in elkaar is gezet. Het monument is gemaakt van onderdelen van het anti-tankgeschut dat na de bevrijding in de omgeving is verzameld.

Feestelijke opening en een sportieve afsluiter

Een nieuw zorgcentrum en een moderne katholieke (St. Joseph)kerk met een vrijstaande toren zijn zo goed als nieuw. Bij de opening heeft de kerk ook nog geen klokken, maar toch luidt het behoorlijk als de deuren opengaan. Creatieve geesten hebben het klokgelui op cassetteband gezet en laten de klanken met een flink volume door het dorp dreunen.

Van een echte optocht is in Heelsum geen sprake. Wel zien we de wandelclub van de Van Limburg Stirumschool passeren, maar daar blijft het ook bij. Voetbalclub Redichem doet nog een sportieve duit in het zakje en legt een lekker potje op de mat van het sportpark waar ook korfbalclub DKOD de bal in het mandje wist te krijgen.

Ons Dorp Heelsum is donderdag 23 januari vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Het tv-programma Ons Dorp is elke donderdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden