Coronaproof boeken lenen via de afhaalbieb is populair

Volle kar in de afhaalbieb in Oosterbeek
Foto: Bibliotheek Veluwezoom

Bij de vier grotere vestigingen van de Bibliotheek Veluwezoom is het sinds vrijdag 19 december weer mogelijk om boeken te lenen via de afhaalbieb.

Je geeft van tevoren – online of telefonisch – door welke materialen je wilt lenen en haalt ze op een afgesproken tijdstip op. Volledig coronaproof.

Online

Sinds de coronapandemie lijkt deze manier van ‘winkelen’ haast gewoongoed geworden. Bij je favoriete restaurant bestel je een maaltijd die je thuis opeet, funshoppen doe je online en supermarkten bezorgen al je boodschappen aan huis. Een jaar geleden hielden we ons deze gang van zaken waarschijnlijk niet voor mogelijk, maar in tijden van corona moet je creatief zijn. De afhaalbieb is een van de oplossingen, en die werkt prima.

afhaalbieb
En de kar is zo weer leeg!

Steeds meer mensen maken gebruik van deze manier van boeken lenen, een service die door veel bibliotheken in Nederland wordt aangeboden. In amper een week tijd zijn er bij de Bibliotheek Veluwezoom al meer dan 250 boekenpakketten besteld en afgehaald. In een pakket zitten 6 materialen naar keuze. Voor volwassen én voor kinderen. De medewerkers van de bibliotheek stellen de pakketten met zorg samen.

Ze baseren de keuze op de leesvoorkeuren van de betreffende lener en op hun eigen, uitgebreide titelkennis. Zo verrassen ze leners met titels die ze zelf misschien niet hadden gekozen, maar waar ze vaak wel heel blij mee zijn, zo blijkt.

Tijdsvakken

De afhaalbieb is in ieder geval tot 20 januari geopend in Oosterbeek en Renkum op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur. Er zijn steeds tijdvakken van een uur en alles gaat geheel volgens de coronarichtlijnen. Een boekenpakket bestellen en afhalen is voor leden van de bibliotheek gratis.

Er is volop keuze: spannend, romantisch, dvd’s, literatuur, jeugd etc. In een pakket zitten 6 materialen.

Meer informatie: bibliotheekveluwezoom.nl/afhaalbieb of bel met het secretariaat van de Bibliotheek Veluwezoom: 0313-41 97 61.

De jeugdBibliotheek in Doorwerth is gesloten.

Bibliotheek aan huis

Daarnaast kunnen leden die aan huis gebonden zijn, gebruikmaken van de service ‘Bibliotheek aan huis’. Vrijwilligers zoeken in overleg boeken en andere materialen uit, brengen ze bij je thuis en halen ze weer op.

E-books en luisterboeken

Leden van de bibliotheek lenen tijdens de coronapandemie ook veel meer e-books en luisterboeken. Daar hoeven mensen de deur niet voor uit en de online bibliotheek is 24 uur per dag geopend. Het verbaast dan ook niet dat het gebruik ervan meer dan verdubbeld is. De online bibliotheek heeft keuze uit duizenden e-books en luisterboeken, in allerlei genres en voor iedere leeftijd.

Ook lid worden van de bibliotheek?

Mensen die tijdens deze lockdown ook graag boeken willen lenen via de afhaalbieb en/of de online bibliotheek, maar nog geen lid zijn, kunnen zich eenvoudig online inschrijven via bibliotheekveluwezoom.nl/lidworden of via het secretariaat van de Bibliotheek Veluwezoom: 0313 – 41 97 61. Ze krijgen hun bibliotheekpas dan per post thuisgestuurd.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].