Voorkom bevriezing van de GFT-e kliko de komende dagen

Foto: Michal Jarmoluk, Pixabay

Er komt vrieskou aan en dan moet je oppassen voor bevriezing van het afval in de gft-e kliko. Vriest het afval vast aan de bak, dan zal het met het leegmaken niet loskomen. Zorg ook dat het deksel niet bevriest aan de bak.

De kliko zal niet geleegd teruggeplaatst worden als een beetje schudden ook niet werkt. Jij zit met de gebakken, en inmiddels bevroren, peren, want zie het maar weer los te krijgen of te ontdooien. Voorkom dus bevriezing van de kliko-inhoud én deksel.

Hoe voorkom je bevriezing van het afval

  • Laat het natte groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat je het in de gft-e container doet. Hoe minder water erin zit, hoe minder kans er is dat de inhoud bevriest.
  • Zet je gft-container binnen of op een beschutte plek, in de winter heb je weinig last van luchtjes.
  • Stamp het afval niet aan.
  • Als de gft-e kliko leeg is, kun je een beetje zaagsel, of nog beter, stro of hooi. op de bodem strooien. Als je zorgt dat het afval niet te nat is, valt het afval zo naar beneden als ie op zijn kop gehouden wordt. Er wordt ook wel aangeraden een eierdoos of krant op de bodem te leggen maar dat hoort niet bij het GFT afval
  • Vastvriezen van de deksel voorkom je door een takje onder de deksel te plaatsen. Ook goed voor je andere kliko’s waarvan de deksel ook niet vast moet gaan zitten. Je kunt ook de rand in te smeren met vaseline (kun je ook goed je autodeuren mee open houden).
  • Tenslotte: voordat je de bak aan straat zet, steek je schop of spade in het afval en wrik het los

Let op: doe in geen geval zout of antivriesmiddel in de gft-e container om vastgevroren afval te ontdooien of ter voorkoming van. Dan kan het gft-e afval niet hergebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld compost.

Nog een keer let op: Door de hoeveelheid sneeuw die er verwacht wordt, kan het zijn dat het afval niet opgehaald kan worden op de juiste dag, hou daarom de website van ACV in de gaten!

Heb jij ook nog een tip? (buiten de gft-e kliko niet gebruiken in de winter) Stuur je tip naar [email protected] of geef het door via Facebook of Twitter dan zetten we je tip erbij.