Maak van jouw buurt een zwerfafvalvrije schoonheid tijdens de Landelijke Opschoondag

Foto: Piqsels

De Landelijke Opschoondag wil van jouw buurt een echte zwerfafvalvrije omgeving maken. Daarbij kan iedereen een steentje bijdragen. Zwerfafval is overal, zelfs in de meest verlaten natuurgebieden. Toon daarom jouw liefde voor de natuur in jouw buurt en kom vandaag tijdens de Landelijke Opschoondag op 20 maart in actie tegen zwerfafval. Meld je hier aan.

Plastic doppen, snoeppapiertjes, restanten van etenswaar. Je vindt allerlei afval op straat. Plastic kaartjes tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, stukken isolatiemateriaal in de rivieren. Een zwerfafvalvrije omgeving is belangrijk, zodat (wilde) dieren niet in gevaar komen door nalatigheid van de mens.

Opschoon-ommetje

Wandel jij elke dag een blokje om? Als je je hond uitlaat dan kan je er een opschoon-ommetje van maken. Ga op 20 maart met je gezin, in je eentje of met een maatje op pad om plastic en ander vuilnis in de natuur op te ruimen. Meld je actie aan en doe mee met WWF! Inspireer al jouw vrienden, kennissen, buren, familie en collega’s door jouw actie te delen op jouw social media met een leuke, mooie of grappige foto of filmpje. Tag daarbij het Wereld Natuur Fonds met #verliefdopjebuurt. Zo komen we samen in actie tegen zwerfafval in de natuur.

Opruimen is goed, voorkomen is nog beter

Plastic is schadelijk voor de dieren, voor de natuur en dus ook voor ons. WWF werkt wereldwijd aan het terugdringen van het plasticprobleem. Zo werken ze aan een wereldwijd VN-verdrag tegen plasticvervuiling. Bovendien zijn er pilotprojecten gestart om in de meest vervuilde regio’s plastic op te ruimen, deze te monitoren. Daarbij te zorgen voor nieuwe manieren om te voorkomen dat afval in de natuur belandt. Recycling speelt hierin een belangrijke rol.

Laat het zwerfafval zien

Maak tijdens het opruimen foto’s of video’s. Met de Litterati-app kan je het zwerfafval doorgeven en kan zo in kaart worden gebracht. Daardoor ontstaat een completer beeld van het zwerfafval in Nederland en kan de beste aanpak worden ingezet. Tijdens de Landelijke Opschoondag verzamelen we zwerfafval én informatie. Welk type afval en welke merken kom je het meest tegen?  Download nu de Litterati-app en gebruik de uitdagingscode LOD2021.

Coronamaatregelen

Uiteraard gelden de coronamaatregelen ook tijdens de Landelijke Opschoondag. Het belangrijkste advies:

  • Ga alleen, met je gezin óf met één iemand buiten je gezin op pad.
  • Houd anderhalve meter afstand van mensen buiten je huishouden.
  • Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Lees ook: Alles staat ‘on hold’ door corona maar zwerfvuil in de Jufferswaard niet