IVN Slootjesdagen; hoe gezond zijn de sloten in Gelderland?

Foto: IVN

Op tenminste tien verschillende locaties in de provincie gaan kinderen komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om vast te stellen hoe goed is de waterkwaliteit van de slootjes in Gelderland is.

IVN-Natuurgidsen staan van 11 t/m 13 juni klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders waterdiertjes te vangen en waterproefjes te doen.

Kinderen leren van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee met een belangrijk citizen science project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Gelderland scoorde bij de vorige metingen in 2019 een 6,3.

Waterbewustzijn verhogen

IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. Sophia van Dam van IVN licht toe.

‘De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is. Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.’

SlootjesdagenBasisscholen

Dit jaar kunnen ook basisscholen meedoen aan de Slootjesdagen. Op verschillende scholen worden gastlessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen. Door duizend basisscholen is er al een speciaal lespakket gedownload voor de leerlingen van groep 6 t/m 8. Meesters en juffen kunnen dan samen met hun leerlingen op pad om de slootjes in de buurt te ontdekken en te onderzoeken. Daarnaast worden op verschillende scholen onderzoekslessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen, in samenwerking met Natuur en Milieu.

Laatste slootjesdag in 2019

In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen werden in Gelderland vooral veel posthoornslakken, vlokreeften en bootsmannetjes geteld. Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door. Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1. Van Dam: ‘En als je bedenkt dat tijdens de Slootjesdagen toch vaak wel de mooiere, kwalitatief betere slootjes worden uitgekozen, is dit cijfer dus waarschijnlijk ook nog geflatteerd.’

Om te zien waar de activiteiten in Gelderland plaatsvinden, kun je het beste kijken op ivn.nl/provincie/gelderland/activiteiten

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].