Houtrook is ongezond: GGD adviseert om geen hout te stoken

Foto: BNG

De dagen worden kouder en de gasprijs is sterk gestegen. In steeds meer huizen brandt hierdoor de houtkachel of open haard. De GGD verwacht dat hierdoor meer mensen ziek zullen worden of last zullen hebben van stank.

Het advies van de GGD is dan ook: stook geen hout en spaar de gezondheid van je buren, je gezin en jezelf.

Invloed op de gezondheid

Houtrook is slecht voor de longen en hart en bloedvaten. Dit geldt voor iedereen. Op dagen dat er in een buurt meer houtrook is, zijn mensen kortademiger. Mensen met een longziekte, zoals astma of COPD, zijn gevoeliger. Ze gebruiken op dagen met meer houtrook meer medicijnen.

Ook vinden veel mensen de rook stinken. De stank leidt tot stress en soms zelfs tot burenruzies. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van stank door houtkachels of open haarden.

Luchtvervuiling

In houtrook zit fijnstof, PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en benzeen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Houtrook zorgt gemiddeld over het land voor ongeveer een kwart van het fijnstof in de lucht. Het verkeer, de veehouderij en bedrijven zorgen ook voor luchtvervuiling.

Tips om te besparen op je gasverbruik en andere manieren om je huis te verwarmen, vind je op milieucentraal.nl. Stoken je buren? Kijk voor tips om dit met je buren te bespreken op ggdleefomgeving.nl.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen