Hoge waterstand in de Rijn wordt goed in de gaten gehouden

Zondag is bij Lobith de waterstand in de Rijn opgelopen tot ongeveer 14,00 meter boven NAP. Volgens Rijkswaterstaat betekent dat dat per seconde ruim 6500 duizend kubieke meter water (6,5 miljoen liter water) ons land in stroomt.

Dinsdagavond zal de stand daar een piek bereiken, naar verwachting tot ongeveer 14,65 meter boven NAP. Normaal is 12 meter boven NAP gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Voorbereiden

Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich daar op voor. “Deze situatie komt eens in de vijf jaar voor”, aldus Harold van Waveren, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging van Rijkswaterstaat en de waterschappen.

Hij zegt dat dit soort waterstanden geen probleem zullen vormen.

Rijkswaterstaat meldt dat vanuit het zogenoemde Watermanagement Centrum in Lelystad de waterstanden continu in de gaten worden gehouden. En er zijn al allerlei maatregelen genomen om rivierwater zo snel mogelijk af te voeren.

Stuw

Zo zijn de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein in de Nederrijn-Lek getrokken om het water weg te laten stromen.

“Bij laag water heb je stuwen nodig, om het water in de rivier te houden. Bij hoogwater trek je die dammen op zodat het water zo snel mogelijk naar zee doorstroomt”, aldus een woordvoerder.

Bij de Haringvlietdam en Afsluitdijk wordt volop gespuid in zee. Waterschappen voeren dijkinspecties uit, zetten extra pompen in en sluiten coupures in waterkeringen.

Het hoge water trok zondag veel mensen naar buiten.

Dronebeelden van Dronebyme vanuit Driel en Heteren

article
30222
Hoge waterstand in de Rijn wordt goed in de gaten gehouden (video)
Zondag is bij Lobith de waterstand in de Rijn opgelopen tot ongeveer 14,00 meter boven
https://renkum.nieuws.nl/natuur/30222/hoge-waterstand-in-de-rijn-wordt-goed-in-de-gaten-gehouden/
2018-01-07T22:15:55+02:00
Driel, hoog water, NAP, Renkum.Nieuws, Rijn, stuw, waterstand
Milieu, Natuur, Nieuws