Voor dag- en nachtvlinders is rotfruitschaal heerlijke voedselbron

Foto: Vlinderstichting

September is de maand dat veel fruit rijp en overrijp wordt. Voor vlinders is dit een heerlijke voedselbron. Een rotfruitschaal wordt druk bezocht door zowel dag- als nachtvlinders.

Verzamel je rotte fruit op een schaal buiten in je tuin en je kunt ze prima bekijken.

Rot fruit voor vlinders

Vlinders leven van nectar uit bloeiende planten. Nu het wat later in het jaar is zijn veel planten uitgebloeid en bieden minder nectar.

Een aantal vlindersoorten schakelt moeiteloos over op een dieet van rottend fruit.

Welke vlinders kan je verwachten?

Niet alle vlinders zullen op fruit afkomen, maar er zijn een paar soorten dagvlinders die daar vaak op worden aangetroffen. De atalanta is er zo eentje. Zeker nu en de komende weken is de atalanta veel aanwezig. Dat zijn de nakomelingen van de vlinders die we in het voorjaar zagen.

Maar er komen in deze periode nog meer atalanta’s in Nederland: uit noordelijker streken, zoals Scandinavië. Deze trekvlinders vliegen later in het najaar nog door naar het zuiden, en hebben voor die tocht voedsel nodig om de grote afstand naar zuidelijk Europa te kunnen overbruggen. Het fruit is daarvoor een gewilde bron.

Ook het bont zandoogje zie je vaak op rot fruit, vooral de vrouwtjes. Dit zandoogje is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen en komt in heel veel tuinen voor.

Van de gehakkelde aurelia is bekend dat ze op valfruit en op overrijpe bramen te vinden zijn en ook deze is goed te lokken met behulp van een rotfruitschaal. De nu aanwezige gehakkelde aurelia’s gaan straks een winterslaap houden, en hebben behoefte aan een flinke wintervoorraad.

Nachtelijke bezoekers

Ook ’s avonds is de schaal in trek. Er zijn namelijk ook nachtvlinders op aan te treffen. Een van de meest talrijke op dit moment is de huismoeder. Deze grote uilvlinder is soms wel met vijf of meer exmplaren op een schaal aanwezig. Met de lange roltong drinken ze het rotte vruchtensap.

Huismoeders zijn erg variabel wat kleur betreft. Van vrijwel effen kaneelbruin tot zeer bont gekleurde exemplaren kom je tegen. Ze danken hun naam aan het feit dat ze vaak huizen binnen vliegen.

Andere opvallende nachtvlinders op fruit zijn de agaatvlinder en het roesje. Dit zijn vlinders die in het hele land voorkomen en ook vaak in tuinen te vinden zijn.

Wespenvangers

Bijkomend voordeel van zo’n rotfruitschaal is ook dat je de wespen van je terrastafel met limonade kunt weglokken. Deze zullen zich op en bij de schaal ophouden, zodat wij er minder last van hebben.

Dus verzamel je rotte fruit, en maak zelf ook een rotfruitschaal in je tuin. Je zult versteld staan wat je er op te zien krijgt, zowel overdag als ’s nachts!.

Bron: De Vlinderstichting

article
40767
Voor dag- en nachtvlinders is rotfruitschaal heerlijke voedselbron
September is de maand dat veel fruit rijp en overrijp wordt. Voor vlinders is dit
https://renkum.nieuws.nl/natuur/40767/voor-dag-en-nachtvlinders-is-rotfruitschaal-heerlijke-voedselbron/
2018-09-11T10:50:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/09/11145500/Atalantas-op-schaal.jpg
De Vlinderstichting, Renkum.Nieuws, vlinder, vlinders
Natuur