Niet elke harige rups is een processierups

Andere harige rupsen worden mooie vlinders en zijn ongevaarlijk
Foto: De Vlinderstichting

Er is deze zomer veel te doen geweest over de inmiddels welbekende eikenprocessierups. Elke rups met haren is al snel een rups waar je voor moet oppassen. Veel rupsen met haren zijn echter geen enkel gevaar, sterker nog, je tuin wordt er een stuk leuker door.

Maar hoe herken je de eikenprocessierups eigenlijk en welke rupsen wil je juist wel in je tuin hebben?

Kleurrijke vlinders

Wie wil er nou geen tuin vol kleurrijke vlinders in de zomer? Voor het zover is moet elke vlinder eerst groot zien te worden als rups. Dat er een rups in Nederland voorkomt die de eikenprocessierups heet zal weinig mensen zijn ontgaan en ook deze wordt uiteindelijk vlinder. Het is een vrij kleine nachtvlinder die vooral ’s nachts actief is en die we dus niet veel te zien krijgen.

rupsMaar er zijn nog veel meer rupsen in ons land te vinden. Stuk voor stuk op weg om zich tot mooie vlinders te ontpoppen. Naast de processierupsen hebben veel rupsen in Nederland haren op hun rug, ook rupsen van bekende dagvlinders. Deze haren zijn een goede verdediging tegen predatoren.

Ze geven echter niet dezelfde reactie als de haren van de processierups en je hoeft je om deze rupsen dan ook geen zorgen te maken.

Een rups die veel verward wordt met een processierups is de rups van de plakker. Deze nachtvlinder kan ook in grote aantallen in de tuin of op het huis gevonden worden maar deze rupsen zijn ongevaarlijk. Ook de rups van de dagpauwoog of de grote beer ziet er indrukwekkend uit. Stuk voor stuk ongevaarlijk en vooral erg mooi als vlinder.

Hoe herken je de eikenprocessierups?

Momenteel zijn vrijwel alle eikenprocessierupsen verpopt tot vlinders of in de grond gekropen. Maar als je volgend jaar de eikenprocessierups wil herkennen, let dan op de volgende kenmerken:

  • De rups heeft lange witte haren die uit gele vlekken op de rug staan ingeplant
  • Er loopt een donkere band boven over de rug van de rups
  • De rups heeft een donkerbruine kop
  • De rupsen lopen vaak in een rijtje (processie) achter elkaar aan
  • Er zijn in de buurt ook altijd eiken te vinden waar nesten van spinsels in hangen. Hier trekken de rupsen zich in terug om te vervellen of om zich tot vlinder te verpoppen.

Bent je benieuwd welke rupsen je in de tuin gevonden hebt? Kijk dan in het rupsenzoeksysteem.

Bron: De Vlinderstichting

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden