Interessante lezing over Heideboerderij Renkums Beekdal

Foto: Herder met schaapskudde, Herman van der Weele (1852-1930), Coll. Simonis & Buunk, Ede

Onze heidevelden maakten vroeger deel uit van het traditionele heidelandbouwsysteem. Schaapskuddes graasden op de heide en leverden mest voor voedselproductie.

Zo werden voedingsstoffen uit een groot gebied aan graasgronden geconcentreerd op een klein gebied aan akkers.

Vruchtbaarheid

Dit was eeuwenlang een succesvolle manier om de vruchtbaarheid van de akkers op peil te houden en tegelijk een vorm van integraal landschapsbeheer met een hoge biodiversiteit en een gemeenschappelijke organisatie van het landgebruik.

De organisatie ‘Heideboerderij’ wil op diverse locaties in Nederland opnieuw natuurbeheer combineren met traditionele graanteelt in een landbouwsysteem waarin natuurbeheerders, schaapherders, boeren, streekgebonden bedrijven en bewoners samenwerken op basis van de principes van de traditionele heideboerderij.

Martin Woestenburg (landschapsjournalist) vertelt over de filosofie van de Heideboerderij. Marcel van Silfhout (akkerbouwer) stond aan de basis van de Heideboerderij in de regio Renkum. Hij vertelt over de ontwikkeling van akkers voor de teelt van oorspronkelijke graanrassen op Landgoed Quadenoord. Hij combineert hij deze teelt met het herstel van inheemse akkerkruiden.

  • Plaats: Lunchroom ‘De Beken’, Nieuwe Keijenbergseweg 174, 6871 VZ Renkum
  • Datum: woensdag 18 september 2019
  • Aanvang: 19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur
  • Kosten: €5,00 per persoon

Aanmelden: In verband met het aantal plaatsen wordt u verzocht zich aan te melden via: [email protected]. U ontvangt bericht.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden