Strijd tegen de processierups: nestkastjes! Wil jij er eentje?

Mezenkast, vlinderkast en vleermuis kast, welke kies jij?
Foto: Hans Jansen

Weet je nog wat voor een ellende het was met de eikenprocessierups vorig jaar? Het kan ook best dat je er nu weer last van hebt, door eerst storm Ciara en nu storm Dennis, zijn veel overgebleven nesten uit de bomen geblazen.

Rupsen zitten er niet meer in, maar de haartjes die nu juist zoveel jeuk veroorzaken, des te meer.

Haren en nesten

Het eerste nest bouwt de eikenprocessierups helemaal boven in de boom, niet te zien vanaf de grond. Op een gegeven moment verlaten ze de top en griebelen dan in meerdere rijen achter mekaar aan de stam af naar beneden. Dat nest blijft daar en ze maken een nieuwe. Processierupsen vervellen vijf keer voor ze verpoppen en ze doen dat met huid én haar, die haren blijven achter in het nest. Ze komen daar niet meer terug, ze bouwen altijd weer een nieuw nest.

Ieder nest blijft dus zitten in een boom (tenzij die weggehaald wordt) en met iedere harde wind, kan dat nest weggeblazen worden. Het schijnt dat de nesten tot wel 7 jaar voor ellende kan zorgen.

Ze bouwen jaarlijks weer nieuwe nesten, met tussen de 30 tot 300 legsels, ze vervellen vijf keer en een volwassen rups heeft circa 700.000 brandhaartjes! Onze redactie-rekenmachine overleed spontaan bij de berekening hoeveel haartjes er dan wel niet kunnen ontstaan van één zo’n klein rupsje, zo groot zijn ze namelijk niet.

In de aanval met natuurlijke vijanden

Hoog tijd om de eikenprocessierups een halt toe te roepen. Voorkomen is ook hier weer beter dan genezen. Weghalen is duur en bij het eerste nest kom je vermoedelijk niet eens in de buurt. In de loop van de tijd heeft de natuur zelf oplossingen bedacht waarmee je kunt voorkomen dat nesten groot worden.

Vogels, vleermuizen en vlinders

Zo hebben verschillende mezen de processierups leren te eten, ze worden nu ook aan hun jongen gevoerd. Ook Boomkruipers en Koekoeks vinden de rups inmiddels lekker. Vleermuizen schijnen dol te zijn op de nachtvlinder (mot) waarin de rups verpopt en die in een later stadium weer zo’n nest gaat aanleggen.

Vlinders staan hier eigenlijk voor insecten. Genoeg insecten in je tuin maken je tuin aantrekkelijk voor vogels maar ook voor vleermuizen die juist ’s nachts aan de maaltijd gaan. Om veel insecten te krijgen, zul je weer goeie planten en bloemen in je tuin moeten hebben. De sluipwest is bijvoorbeeld de grootste vijand van de eikenprocessierups.

Heb je een eik in de tuin of in je buurt? Laat dan een cirkel grond om de boom ongemoeid. Niet maaien, niets weghalen, lekker laten gaan zodat de sluipwesp daar kan huizen. Het best laat je de eikenprocessierups bestrijden met een gezamenlijke inzet, dus niet alleen van de vogels, óók van de insecten en de vleermuizen.

Nu is de tijd

Ontwikkelingsstadium Periode Mate van ongemak
Ei Augustus – half april Beperkt ongemak (brandharen uit oude nesten kunnen tot 7 jaar overlast veroorzaken)
Jonge rups Half april – half mei Beperkt ongemak (brandharen uit oude nesten kunnen tot 7 jaar overlast veroorzaken)
Volgroeide rups Half mei – begin juli Veel ongemak (door brandharen van de rupsen)
Pop Half juni – half juli Ongemak (door brandharen in lege nesten)
Vlinder Begin juli – begin september Ongemak (door haren in lege nesten)

(Bron: Nature Today)

Laten ze nu bij de Houtwerkplaats in De Broedplaats in de voormalige Ursulaschool de mooiste nestkastjes hebben? Mezenkastjes, vlinderkasten en vleermuiskastjes. Gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van Douglas FSC hout, goed voor 10 tot 15 jaar en beslist niet duur: € 10,=.

Door nu nestkasten te plaatsen heb je kans dat er dit jaar nog bewoners inkomen, rond de Broedplaats schijnen de vogels ruzie te maken over wie in welke woning mag, dus daar hangen er nu verschillende, en bezet!

Wij mogen 3 nestkasjes weggeven en je mag zelf kiezen welke je wil. De actie loopt via Twitter en Facebook. Voor beide mediums geldt:

  • Deel het bericht, openbaar anders zien we het niet, via je Facebook of Twitter
  • Je hoeft niet meteen te zeggen welk nestkastje je wilt, mocht je één van de gelukkigen worden dan kies je er gewoon zelf één uit bij de Broedplaats
  • Eigenlijk hoef je alleen maar te zeggen dat jij een nestkastje wilt!
  • Volgende week zondag (na 18:00 uur) maken we de drie winnaars bekend zodat je de week erop, je nestkastje al kunt hebben hangen.
  • De Broedplaats zit aan de Groeneweg 12 in Renkum en is open van dinsdag tot en met vrijdag, van 09:00 tot 16:00 uur (mocht je rond die tijd nu net aan het werk zijn, zoeken we een ander oplossing)

Mocht je niet willen wachten, of straks niet gewonnen hebben en toch een nestkastje willen? Bij de Broedplaats kun je binnenlopen en ze aanschaffen. Begaande grond, door de klapdeuren, 2e lokaal aan de linkerkant. Er kan niet gepind worden, dus neem aub contact geld mee

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden