Mariëtte: Winter Weetjes

winter weetjes
Foto: Mariëtte Klomp

Het is een zacht en zonnig najaar. Wat is het prachtig buiten met nog steeds mooie herfstkleuren en paddenstoelen en dat half november.

Door Mariëtte Klomp

Al die bomen die nu hun blad verliezen, zijn niet zo kaal als het lijkt. De bomen hebben hun knoppen voor het komende jaar al gezet.
Nu het blad bijna van de bomen is, kun je vaak de nesten van de vogels zien die daar hun jongen groot brachten. Soms vallen ze in deze periode uit de bomen. Kijk dan eens hoe kunstig zo’n nest gemaakt is.

Al dat blad op de grond is een mooie isolatie laag voor al het groen op de bodem. Op veel bladeren zitten galappels, waar nu in de winter larven in zitten. Vogels , vooral merels zie je vaak tussen het blad scharrelen op zoek naar insecten. Ze maken de galappels vaak open voor een hapje eiwitten.

In deze periode is er veel liefde gaande in het bos. Eekhoorn en wilde zwijn zijn in deze tijd verliefd.

Mossen en bessen

Juist nu in de winter zijn veel mossen op hun mooist, bv bekertjes mos, heide lucifer, ruig haarmos, en nog veel meer. Al die kleuren kun je zien op de bodem. De hulst met zijn mooie rode bessen. Voor ons giftig! Vogels hebben daar geen last van. Toch eten ze deze bessen vaak pas aan het eind van de winter als alle andere bessen op zijn. Favoriet zijn ze dus niet.

Als het vriest kun je makkelijk zien of een hol van bijvoorbeeld een muis, vos of das bewoond is of niet. Als er iemand thuis is komt er warme lucht naar buiten. Deze warme lucht bevriest en geeft een wit vorst randje aan de bovenkant van het hol.

Als we geluk hebben komt er nog wat sneeuw! Dan verandert het bos in een waar sprookje en kunnen we veel sporen/prenten vinden van de dieren in het bos.

Ga je mee een winterwandeling maken?

Allerlei redenen om een heerlijke winterwandeling te maken en daarna lekker thuis te komen en te genieten van een heerlijke beker warme chocolademelk met slagroom! Heerlijk!

Zin om mee te gaan? Klik op de banner of bel 06-10297825.

winter weetjes, kamer, herfst, paarden, Mariëtte Klomp, wilde zwijn♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].