Hondsdagen starten met zon en wolken

Foto: Pixabay

De Hondsdagen beginnen vandaag, maandag 20 juli. Het is geen officiële weerkundige term, maar deze periode van vier weken staat vaak garant voor broeierig en explosief weer.

Weerkundig staat de eerste dag van de hondsdagen gelijk aan het weer in de volgende vier tot zes weken. Een wisselvallige eerste hondsdag zou dus een wisselvallige zomer beloven.

Een maand lang

De hondsdagen duren van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. Ze zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Het sterrenbeeld de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, komt tegelijk op met de zon. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is dit de tijd van gemiddeld de warmste van het jaar.

Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer. Dit betekent zeer slecht weer. Na de hondsdagen volgen nog kattendagen oftewel de drie dagen die volgen op de hondsdagen.

Betekenis in de weerkunde

De hondsdagen kenmerken zich meestal door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast.

Het weer voor de komende week kenmerkt zich volgens Weeronline door rustig zomerweer met een warm slot. De temperatuur doet een klein stapje terug, maar het wordt stabiel zomerweer met zon en af en toe overtrekkende wolken. De temperaturen komen uit tussen de 20 graden op de Waddeneilanden en 23 graden in het zuiden van het land.

De temperatuur gaat donderdag omhoog doordat de wind naar het oosten draait. De zon schijnt regelmatig en in het binnenland kan het 25 tot 27 graden worden. De kans op een bui neemt in het weekend toe.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].