De komende weken zijn er veel vallende sterren te zien

Foto: Felix Mittenmeier, Pixabay

De komende weken zijn in Nederland veel vallende sterren te zien, meldt Weeronline. Dat komt doordat verschillende meteorenzwermen in die periode samenvallen.

De piek vindt op 17 november plaats. Die nacht zijn er 23 tot 34 vallende sterren per uur zichtbaar.

Meteorenzwerm Orioniden

Deze week vallen er veel sterren van de meteorenzwerm Orioniden. Orioniden zijn stukjes ruimtesteen die een snelheid van meer dan 200.000 kilometer per uur kunnen bereiken. Ze zijn afkomstig van de komeet Halley.

De Orioniden zijn dit jaar echter niet goed zichtbaar door matige omstandigheden. Hierdoor zijn per uur slechts twee meteoren van de zwerm te zien. Van andere zwermen kunnen deze week per uur wel vier tot negen vallende sterren te bewonderen zijn. Een voorwaarde is wel dat de lucht helder moet zijn.

De komende weken neemt de kans om vallende sterren waar te nemen echter steeds verder toe, doordat de maan de komende tijd afneemt. Begin november zijn van verschillende zwermen in een uur tijd 17 tot 26 vallende sterren te zien bij een donkere en heldere lucht.

Ook later in november bereiken meerdere zwermen hun maximum. Na de piek op 17 november neemt de zichtbaarheid van de vallende sterren snel af, omdat de maan dan weer vol wordt.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen