Lekker buiten in natuurwater zwemmen; het mag weer vanaf 1 mei

Foto: F_Thimeradh, Pixabay

Regio – Zondag 1 mei, start het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Nederland zijn meer dan zevenhonderd officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar iedereen veilig kan zwemmen.

Zwemmen in natuurwater kent echter ook risico’s. Bij de start van het zwemseizoen kan het water nog erg koud zijn. Het is aan te raden daar rekening mee te houden. Door kou kan bijvoorbeeld kramp ontstaan.

Zo veilig mogelijk zwemmen

Het is advies is en blijft: zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Juist om te ontspannen op een actieve manier is zwemmen van harte aan te bevelen. Vandaar de uitnodiging om zeker de vele mooie zwemwaterlocaties in Gelderland te bezoeken. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op Zwemwater.nl en zijn bij de zwemwaterlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

Informatieborden

Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil.Raadpleeg de site of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat, is het advies. Dan is ook duidelijk of er gezondheidsrisico’s zijn waardoor er uitgeweken moet worden naar een andere locatie.

Let op elkaar en houd rekening met elkaar

Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Zwemmen in natuurwater is ook echt anders dan in een zwembad. Dus houd kleine kinderen extra in de gaten. Het zwemseizoen kan prettig verlopen als iedereen rekening houdt met elkaar, geen geluidsoverlast veroorzaakt, eigen rommel weer mee naar huis neemt en zich goed houdt aan de regels die de eigenaar van de locatie stelt.

Via de landelijke site zwemwater.nl en de zwemwaterapp is altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland vinden.

Bron: Provincie Gelderland

Lees ook: Zwemmen in rivier levensgevaarlijk: ‘Je fietst toch ook niet over de A2?’

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen