Studie: ras nauwelijks van invloed op gedrag hond

Foto: sdnet01, Pixabay

Het ras van een hond heeft nauwelijks invloed op het gedrag van het dier. Een labrador of golden retriever hoeft niet per se vriendelijk te zijn en niet elke rottweiler is per definitie agressief, komt naar voren in een donderdag in het tijdschrift Science verschenen studie onder ruim 2000 honden.

Wetenschappers van onder meer de universiteiten van Harvard en Massachusetts onderzochten het DNA van 2155 honden en namen enquêtes af bij 18.385 eigenaren van de huisdieren. Gemiddeld komt slechts 9 procent van het gedrag van een hond voort uit het ras van het dier, concluderen de onderzoekers.

Vriendelijk

“Onderscheidende kenmerken van bijvoorbeeld een golden retriever zijn de vorm van de oren, de kleur en hoeveelheid vacht en de grootte van het dier”, legt onderzoekster Elinor Karlsson uit aan het Franse persbureau AFP. “Het ras bepaalt niet of het dier ook vriendelijk is.”

De leeftijd van een hond is volgens de onderzoekers van grotere invloed op het gedrag dan het ras. Toch konden de onderzoekers wel enkele karaktertrekken onderscheiden op basis van de rassen. Zo zijn labradors minder geneigd te huilen, al doet 8 procent van de dieren dit alsnog. Zo’n 90 procent van de windhonden begraaft nooit speelgoed, terwijl 3 procent dit juist regelmatig doet.

Met het onderzoek naar het gedrag van de viervoeters hopen de wetenschappers meer inzicht te krijgen in de wijze waarop de dieren zich ontwikkelen.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen