Kans op een bijenzwerm in de komende maanden

Een bijenzwerm is ongevaarlijk
Een bijenzwerm is ongevaarlijk
Foto: Janet Van Ommeren via Pixabay

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde bijenzwerm te vormen. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen.

Voordat ze dit hebben gevonden maakt de bijenzwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand, soms zelfs in de spouwmuur van een woning. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw ‘huis’.

Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om jou te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen

Onze honingbijen overleven het zelden zonder hulp van een bijenhouder. Ze hebben een goede plek nodig om te overleven en als er niet genoeg voedsel is, dan moeten ze bijgevoerd worden. Bijenhouders hebben diverse methodes om de zwermdrift onder controle te houden. Maar soms is een bijenvolk gewoon toe aan verhuizen.

imkerWat doe je als je een bijenzwerm vindt?

  • Raak niet in paniek! Een zwerm is niet gevaarlijk.
  • Blijf rustig en houd afstand.
  • Bel een imker. Deze komt langs om de zwerm op te halen.
  • Houd afstand tot de zwerm en laat het geheel met rust.

Een aantal bijenhouders helpen je graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Vraag dat gelijk.

Waar vind ik een imker?

Er is ongetwijfeld een bijenhouder, een imker bij jou in de buurt. Neem daarmee contact op. Er zijn enkele honderden lokale afdelingen waarin imkers zijn verenigd. Hier kan je imkers in jouw buurt vinden. In Renkum/Oosterbeek zit ook bijenvereniging De Korenbloem.

Gestoken door een bij?

Een bij kan maar één keer steken; de angel blijft achter en de bij sterft. Haal de angel er voorzichtig uit met jouw nagel. Zorg ervoor dat je de gifblaas die er nog aan hangt niet in de huid knijpt. Zolang je niet allergisch bent voor een bijensteek kan het geen kwaad. Wat te doen als iemand wordt gestoken? Er is een protocol ‘bijensteken’ opgesteld hoe te handelen.

Bron: Nederlandse Bijenhoudersvereniging

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen