Zeer grote kans officiële hittegolf, RWS voert gefaseerd hitteprotocol in

Foto: Geralt, Pixabay

Het zit er dik in dat het deze week tot een officiële hittegolf komt in Nederland. Volgens Weeronline is de kans dat er in De Bilt sprake is van een hittegolf op dit moment 80 procent.

Mocht het tot een officiële hittegolf komen, dan is dat voor het eerst in twee jaar. De vorige keer gebeurde dat in augustus 2020. Die hittegolf duurde toen dertien dagen.

Vijf dagen

Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt minstens vijf dagen achter elkaar minstens 25 graden zijn, waarvan drie met 30 graden of meer. Vanaf woensdag worden waarschijnlijk de eerste temperaturen van boven de 30 graden gehaald en de dagen daarna kan het in steeds meer delen van het land meer dan 30 graden worden. In het weekend worden de hoogste temperaturen bereikt. Mogelijk stijgt het kwik in het zuiden dan naar 35 graden.

Volgens het weerbureau kan het bijna niet missen dat het in het zuiden en zuidoosten van het land tot een regionale hittegolf komt. Daar kan donderdag al sprake van zijn. Zondag werden in het zuidoosten op sommige plaatsen al zomerse waarden van 25 graden gemeten.

Rijkswaterstaat wil hitteprotocol gefaseerd invoeren komende week

Rijkswaterstaat is van plan de komende warme zomerdagen het hitteplan gefaseerd in te voeren. Waarschijnlijk wordt woensdag gestart met de provincie Limburg, daar lopen naar verwachting de temperaturen het eerst op. “En daarna gaan we verder uitbreiden”, legt een woordvoerster uit. “Het protocol gaat pas in vanaf 30 graden, dus het is afhankelijk van welke dag een provincie die temperatuur bereikt.”

Het protocol voorziet in een snelle hulp van mensen die met pech langs de weg staan. “Normaal bel je bij pech je autodealer, de ANWB of een ander pechhulpbedrijf. Nu moeten mensen door drukte misschien langer wachten, en dat vinden we niet fijn als ze boven het warme asfalt staan”, aldus de woordvoerster. Daarom brengt Rijkswaterstaat mensen “als vorm van service” snel naar een benzinepomp of verzorgingsplaats, zodat ze daar in de schaduw kunnen wachten op verdere hulp.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen