Rekenkunstje Rijkswaterstaat zorgt voor extra water op Nederrijn

Foto: DM van Hellesem

Met ingewikkelde berekeningen hebben rivierkundigen van Rijkswaterstaat er voor gezorgd dat er de komende dagen extra water kan worden vastgehouden op de Nederrijn tussen Driel en Amerongen.

Door dit rekenwerk is er wat meer water beschikbaar voor het uitgedroogde gebied rond de rivieren en zijn extra beperkingen voor de scheepvaart nog niet nodig. Rivierkundige Sander Engelen van de dienst noemt het “super” dat het is gelukt.

Waterpeil

Het waterpeil van de Rijn is de afgelopen dagen iets gestegen en zal nog verder stijgen door hevige regenbuien in Zwitserland. De stijging duurt maar even, want vanaf volgende week zakt de waterstand weer. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen dagen bedacht hoe het kleine beetje extra zoetwater vastgehouden kan worden, zonder dat het al extreem lage waterpeil op de IJssel en dat van het IJsselmeer zakt.

De dienst maakt gebruik van de grote stuw bij Driel. Die wordt ook wel ‘de kraan van Nederland’ genoemd, omdat via Driel water in het hoofdwatersysteem in Nederland geregeld wordt. Vanaf woensdag wordt extra water naar Driel gestuurd. Het water tussen Driel en Amerongen stond al heel lang veel te laag. Door meer water aan te voeren gaat het peil omhoog en kan dat worden vastgehouden voor de waterbehoefte in de rest van Nederland.

Het extra water bij Driel zorgt ook voor verlichting van de verzilting in West-Nederland. Kortgeleden is de stuw bij Hagestein in de Lek op een kier gezet omdat de rivieren geen tegendruk meer konden bieden tegen het zoute water dat vanaf de Noordzee het land in stroomt. Via de stuw stroomde meer water richting zee. De stuw gaat nu weer dicht, aldus Rijkswaterstaat.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen