The Man Who Knew Infinity in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op vrijdag 9 en zondag 11 september vertoont Filmhuis Oosterbeek  The Man Who Knew Infinity, een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het is niet zomaar een verhaal. Deze film van Matthew Brown gaat over passie, een vriendschap, liefde en is ontroerend.

Oneindigheid

De ‘man die de oneindigheid kende’ was Srinivasa Ramanujan, een door getallen geobsedeerde Indiër zonder formele scholing die begin twintigste eeuw de aandacht op zich vestigde. Aanvankelijk valt onbegrip hem ten deel met zijn wiskundige formules die hij zo nodig op tempelvloeren schrijft wegens gebrek aan papier.

Dat zijn geest voorbestemd is voor de academische wereld is overduidelijk, maar zijn lage status weerhoudt hem ervan serieus genomen te worden. Ramanujan versaagt niet en stuurt zijn werk richting Engeland, waar de verblufte professor G.H. Hardy, die aanvankelijk vermoedt met een grappenmaker van doen te hebben, de gok waagt en hem naar Cambridge laat verhuizen. Daar wacht beide partijen een cultuurschok, want zo’n arme Indiër is enerzijds geen welkome toevoeging aan dit blanke bastion.

Wennen

Anderzijds moet Ramanujan wennen aan het ongezonde klimaat, het onreine voedsel en de academische neiging elke voor hem zonneklare formule stap voor stap te bewijzen. Maar vooral de allesoverheersende discriminatie dreigt de carrière van de jongeman voortijdig de das om te doen.

Hoofdrolspelers Jeremy Irons als Hardy en Dev Patel als Ramanujan zijn intens aanwezig in deze film. Regisseur Matthew Brown geeft zijn sterren alle ruimte de opbloeiende relatie tussen de nieuwkomer en de veteraan tot een geslaagde leidraad te verheffen. Waarbij de chemie tussen beiden een verademing is te midden van alle treurnis die Ramanujan moet doorstaan.

De wisselwerking tussen de gevoelige, diep religieuze jonge Indiër en de knorrige, atheïstische oudere Engelsman vormt het kloppende hart van de film en wordt voortreffelijk door het tweetal geportretteerd.

Deze film is te zien op vrijdag 9 september om 21.00 uur en zondag 11 september om 20.00 uur en is te reserveren op www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen