Herwinnen door werken in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmmuseum EYE

Op woensdag 21 september vertoont Filmhuis Oosterbeek in samenwerking met Stichting Scarabee de documentaire Herwinnen door werken. Hierin zijn nieuwe beelden te zien van Arnhem net na de Tweede Wereldoorlog. Met live muziek en een inleiding.

Herwinnen door werken – met als ondertitel  Hoe wij Nederland zagen – is een in kleur gefilmd portret van Nederland van Nederland net na de Tweede Wereldoorlog.

Bevrijding

Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 begonnen Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-van den Berg met het maken van filmopnamen van de verwoesting om hen heen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land. Roosdorp en zijn vrouw reisden honderden kilometers op hun fiets om alles vast te leggen.

Ze maakten veel opnamen van de streek rond Deventer, maar de film bevat ook beelden van Arnhem, Walcheren, de Wieringermeer en Scheveningen. De twee hadden ook oog voor het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer op gang kwam.

Filmmuseum EYE

Herwinnen door werken is recent teruggevonden in de archieven van filmmuseum EYE en geeft een indrukwekkend beeld van Nederland in de zomer van 1945. Rommy Albers van filmmuseum EYE zal deze documentaire inleiden. Filmjournalist en muzikant Kevin Toma zal live muziek bij de film verzorgen.

Deze film is te zien op woensdag 21 september om 20.00 uur in Filmhuis Oosterbeek. Kaartjes kunt u bestellen via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen