Hoe je bij huisdieren de vuurwerkoverlast kan verminderen

Foto: markito, pixabay

Rond Oud & Nieuw is het voor de meeste huisdieren geen pretje door het vuurwerk wat afgestoken wordt. Zowel honden als katten kunnen erg schrikken van de knallen.

Buiten kunnen ze van schrik weglopen, katten duiken binnen onder een bed en honden kunnen allerlei reacties hebben. Lastig en vervelend, maar er zijn dingen om het minder erg te maken.

Angst voorkomen en/of verminderen

Met het laten wennen aan harde geluiden kan je bij een huisdier al vroeg beginnen. In de meeste puppycursussen wordt er al aandacht besteed aan vuurwerk en onweer. Het is ook mogelijk om een cd met vuurwerkgeluiden aan te schaffen en deze thuis regelmatig op te zetten om je huisdier aan de harde geluiden te laten wennen. Ook op YouTube zijn diverse filmpjes met training te vinden.

Je hond let er op hoe jij je gedraagt. Maak hier gebruik van door te laten zien dat jij niet bang bent. Besteed zo weinig mogelijk aandacht aan wat je ziet of hoort in je omgeving. Beloon het angstige gedrag van je huisdier niet door het te vertroetelen!

huisdierenMaatregelen

Het aanzetten van de tv of het opzetten van een muziekje met het volume omhoog helpt om het dier af te leiden, zeker om 12 uur. De gordijnen sluiten helpt het geluid te dempen en het lichtflitsen buiten te sluiten.

Laat je hond op tijd uit. Ga uiterlijk om 22.00 uur nog even naar buiten voor de laatste wandeling. Houdt je dier aangelijnd zodat hij er niet in paniek vandoor kan gaan. Vermijd plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt en ga niet op het verkeerde tijdstip met het dier naar buiten. Kort voor het vuurwerk wordt afgestoken nog snel even samen in de tuin kan wel!

Laat je huisdier niet alleen thuis en geef het rust. Haal het dier dus niet weg van de plek die het uitkiest om te verblijven. Houd je kat op oudejaars- en nieuwjaarsdag binnen. Heb je buiten een konijn in een hok? Maak dan rond oud en nieuw een plekje binnen of in de schuur.

Zorg dat je gewaarschuwd kunt worden als je dier toch op een onbewaakt moment kans ziet om te ontsnappen. Draagt het een penning met gegevens of een chip? Des te sneller is hij of zij weer terug.

Is je huisdier een onverbeterlijke zenuwpees? Bespreek dan de mogelijkheden voor eventuele medicatie met de dierenarts!

Leer je kind rekening houden met (huis)dieren

Steekt je kind vuurwerk af? Vertel het dan wat vuurwerk kan betekenen voor een dier en leer het daar rekening mee te houden. Even wachten tot de buurtbewoner met huisdier voorbij is, is een heel simpel voorbeeld van hoe het voor iedereen leuk kan blijven.

Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 tot 1 januari 02.00 uur.

Lees ook: Wensballonnen niet gewenst en vuurwerk op een aantal plaatsen wel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen