Pleidooi voor behoud Josefkerk Heelsum versterkt door onderzoek

Foto: Renkum Nieuws

Diverse organisaties hebben de gemeente Renkum enkele maanden geleden verzocht om de met sloop bedreigde Jozefkerk aan de Kamperdijklaan te Heelsum te beschermen als gemeentelijk monument.

De Stichting het Cuypersgenootschap, de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de Stichting voor Heemkunde in de gemeente Renkum pleiten hiermee voor behoud van de kerk.

Uitvoerig onderzoek

Op verzoek van onze organisatie hebben de architectuurhistorici Gerrit Vermeer en Gert Eijkelboom in de afgelopen maanden uitvoerig onderzoek gedaan naar de geschiedenis en architectuur van het kerkgebouw. Hun onderzoek toont aan dat behoud en hergebruik van deze met sloop bedreigde kerk van groot belang is.

Het kerkgebouw uit 1961 werd ontworpen door architect A.H.J.M. (Fons) Vermeulen (1913-2013), een volgeling van de beroemde bouwmeester Dom Hans van der Laan. Het betreft een ruime rechthoekige zaalkerk onder plat dak. De kerk ligt schuin op een groot lommerrijk perceel op een scherpe hoek tussen de Prins Bernhardlaan en Kamperdijklaan in Heelsum.

Bossche School

De conclusie van Gerrit Vermeer en Gert Eijkelboom is dat het kerkgebouw een grote waarde heeft. De vormgeving van architect Fons Vermeulen, gerealiseerd onder invloed van de architectuurstroming de Bossche School, is zeer geslaagd.

Zowel uitwendig als inwendig is een zeer goed doordacht kerkgebouw ontstaan met een opvallend materiaalgebruik. Kerken als de kerk van Heelsum zijn inmiddels ook zeldzaam. In de afgelopen 15 jaar zijn veel vergelijkbare kerken uit de wederopbouwperiode gesloopt.

De enige resterende door Vermeulen ontworpen kerk is daardoor een zeldzaamheid, waarvan de waarde nog wordt vergroot door het nog volledig aanwezig zijn van het oorspronkelijke interieur. Als betrekkelijk laat voorbeeld van de Bossche School op basis van een modernistische vormgeving vertegenwoordigt de kerk, mede door zijn gaafheid, een zeer hoge architectuurhistorische waarde.

De studie van Gerrit Vermeer en Gert Eijkelboom is aangeboden aan de gemeente Renkum.

Lees ook: Erfgoedorganisaties willen behoud en bescherming Jozefkerk Heelsum

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen