Er komt eindelijk duidelijkheid over de plannen voor Dreyeroord

John Crosson, KOSB veteraan, vocht bij Dreyeroord
John Crosson, KOSB veteraan, vocht bij Dreyeroord
Foto: Renkum Nieuws

Betrokken partijen zijn uitgenodigd voor een presentatie voor de plannen voor Dreyeroord. Projectontwikkelaar Amvest en het Gastenhuis nodigde onder andere de stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland uit om naar de herziene bouwplannen te kijken.

“Mogelijk blijft het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek of een deel daarvan toch behouden.”

Commotie

De commotie die gestart werd door de werkgroep behoud Dreyeroord, later de Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland, zodra bekend werd dat het voormalige hotel gesloopt zou worden, zorgde onder andere voor een uitgebreid archeologisch onderzoek.

“De gemeente had hier in eerste instantie laconiek over gedaan. Volgens hen was er niks (meer) te vinden op het terrein. Al snel is anders gebleken, hoewel de officiële resultaten van dit onderzoek nog niet openbaar zijn gemaakt. Volgens een bron “kwam Market Garden letterlijk naar boven” bij de opgravingen.” vertelt Sander Wolterink, secretaris van de stichting.

Niet alleen de stichting BWO2EG maakt zich druk over de sloop. Landelijke erfgoedorganisaties, musea als Airborne Museum Hartenstein en de Britse Ambassadeur in Nederland spraken zich openlijk uit tegen sloop. De nog levende KOSB veteranen die een zware strijd voerden rondom Dreyeroord, waren met afschuw vervuld.

De online petitie is inmiddels bijna 20.000 keer getekend. De ondertekenaars komen uit de hele wereld, waaronder familieleden van (gesneuvelde) soldaten die er vochten tijdens Operatie Market Garden.

Hoop

Door de commotie lijken Amvest en het Gastenhuis bewust te zijn van het belangrijke deel dat Dreyeroord uitmaakte tijdens de zware strijd in september 1944.

“Wij spreken de hoop uit dat Dreyeroord behouden mag blijven als herinnering aan de zware gevechten tijdens de Slag om Arnhem en de grote offers die zijn gebracht voor onze hedendaagse vrijheid. Een vrijheid die ook in de tegenwoordige tijd nog altijd niet vanzelfsprekend blijkt.”

Spannend!

Vindt Gert-Jan Weierink, vice-voorzitter van de stichting. “We hebben geen enkel idee, toch zijn we positief gestemd. We worden niet voor niets uitgenodigd en ‘hernieuwde plannen’ klinkt toch een beetje als muziek in onze oren. We zijn erg benieuwd of Amvest rekening heeft gehouden met de door ons gepresenteerde plannen. Zou geweldig zijn als Dreyeroord kan blijven staan!”

“Ja de verwachtingen zijn hoog gespannen,” beaamt voorzitter Wiljo Pas, “we weten absoluut niks van de nieuwe plannen maar we hebben erg ons best gedaan. Alle paden bewandeld voor publiciteit rondom de eventuele sloop van Dreyeroord en een heel nieuw plan gepresenteerd met behoud van het gebouw. Kan toch niet zo zijn dat niemand daar naar geluisterd heeft! Ik zou enorm teleurgesteld zijn als dat geen impact heeft gemaakt bij Amvest en het Gastenhuis”

Dossier: Dreyeroord
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen