Koolhovens western Brimstone in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Brimstone is een Nederlands-Amerikaanse western-thriller geschreven en geregisseerd door de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven.

Hij maakte eerder ‘Het schnitzelparadijs’ en werd vooral bekend met ‘Oorlogswinter’, naar het boek van Jan Terlouw.

Voorliefde

Koolhoven heeft een voorliefde voor Westerns en wilde er altijd al een maken, maar wel met een eigen draai, een Nederlandse identiteit. Hij koos voor de strenge calvinistische kant van de Nederlandse kerkgemeenschap.

En voor thema’s als vrouwenonderdrukking en geweld tegen vrouwen. Brimstone gaat uiteindelijk over religieuze Nederlanders die een nieuw leven beginnen in Amerika. 

Pionierstijd

Ten tijde van de pionierstijd – tweede helft van de negentiende eeuw – is het leven in het wilde Amerikaanse westland hard en meedogenloos. In deze hardvochtige omgeving probeert de jonge moeder Liz (Dakota Fanning) haar mannetje te staan. Wanneer een wraakzuchtige en verraderlijke dominee (Guy Pearce) het op haar heeft voorzien, toont zij zich een echte overlever. 

In een van de hoofdstukken maken we kennis met Anna (een bijrol van Carice van Houten) die op een gegeven moment zelfs een mondharnas omkrijgt omdat ze niet gehoorzaamt. Liz weigert echter het slachtoffer te worden van deze weerzinwekkende vijand en slaat met kracht terug om te vechten voor een beter leven. Het is tijd voor vergelding. 

Brimstone is te zien in Filmhuis Oosterbeek op vrijdag 17 maart om 21.00 uur en op zondag 19 maart om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen