Open dag in het oude én nieuwe Beekdal in Heelsum

Het was druk bij de Open Dag in de Week Zorg en Welzijn vorige week in Het Beekdal te Heelsum. Veel mensen waren gekomen om een kijkje te nemen in het nieuwe gebouw.

Het nieuwe Beekdal is nog niet klaar maar enkele ruimtes waren toch vast te bekijken.

Bouwterrein

De belangstelling voor een rondleiding in het nieuwe gebouw was zo groot dat je, je moest opgeven en wachten. Niet dat dit nu zo erg was. Het was gezellig in de grote ontvangstruimte en de geur van vers gebakken wafels van Sandra kwam je tegemoet. De wafels waren overigens heerlijk, geserveerd met kersen en slagroom.

Er waren stands waar je allerlei informatie kon krijgen. Over het nieuwe gebouw, over het wonen in Beekdal en het doen van (vrijwilligers)werk. “Ook in het nieuwe gebouw hebben we straks vrijwilligers nodig.” vertelt Roelie Jonk, coördinator van de vrijwilligers.

“We willen straks met de bewoners gaan koken, in ieder appartement is een kleine keuken. We zijn aan het inventariseren met de mantelzorgers en de huidige vrijwilligers. Mantelzorgers komen vaak bij de bewoners en hoe leuk en gezellig is het om dan samen te koken!” maar ondanks hun hulp zijn er straks toch meer vrijwilligers nodig.

Blauw, rood, geel en groen

In groepen ging men met één van de medewerkers naar het bouwterrein. Met rollators en rolstoelen was het een beetje gedoe door het mulle zand, maar iedereen hielp mee. Nieuwsgierige bewoners die er straks naar toe verhuizen kwamen met hun kinderen en veel omwonenden die ook erg benieuwd waren.

Vier verdiepingen telt het nieuwe gebouw met allemaal een andere, leidende kleur. Makkelijk en herkenbaar, vooral voor de ouderen die dementie of alzheimer hebben. Op de begaande grond, de blauwe verdieping zijn wat appartementen te bezichtigen en de gezamenlijke woonkamer. De kleur komt op diverse plekken terug.

De appartementen zijn ruim. Ruimer dan de huidige, volgens een dochter die met haar man vast de maten opneemt van de kamer waarin haar moeder straks komt te wonen. Gelukkig, alle meubels kunnen mee en passen. Fijn dat alles wat vertrouwd is mee kan. Haar moeder kijkt belangstellend rond.

De ramen zijn groot zodat de lichtinval dat ook is en bewoners straks goed van de natuur kunnen genieten. Tussen het keukenblad en de hangende keukenkasten en ernaast, naast de deur zijn ook ramen. Zo is vanaf de gang meteen te zien of alles oké is met een bewoner zonder ze te hoeven storen.

Het nieuwe Beekdal

In mei wordt dit gebouw opgeleverd. De bewoners gaan dan over en zodra ze gesetteld zijn, gaat het huidige gebouw tegen de vlakte en zal het tweede pand gebouwd worden. Tussen de twee panden komt een tuin die in hoogte doorloopt zodat bewoners van drie verdiepingen ook de tuin kunnen bezoeken.

Maar voor dat het zover is, is dus nog even geduld nodig. “We kijken er enorm naar uit.” vertelt Annemieke, één van de medewerkers die de rondleiding verzorgt: “In het huidige gebouw is het op sommige plekken erg moeilijk manoeuvreren met rolstoelen en rollators, soms weinig ruimte om goed bij een bewoner te kunnen voor de verzorging. Dat gaat straks allemaal verleden rijd zijn zodra we over zijn naar dit ruime gebouw!”

Lees ook: