Week van het Autisme: Life, Animated in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Filmhuis Oosterbeek vertoont op dinsdag 4 april de documentaire en animatiefilm Life, Animated. Deze film wordt vertoond in het kader van de Week van het Autisme

De ouders van de vrolijke, babbelgrage kleuter Owen Suskind staan in de jaren negentig voor een raadsel. Hun driejarige zoon verliest ogenschijnlijk van het ene op het andere moment zijn spraakvermogen en fijne motoriek.

Diagnose

Autisme, luidt de uiteindelijke diagnose, en de specialisten voorspellen dat hij waarschijnlijk nooit meer zal kunnen praten. Dat lijkt jarenlang ook te kloppen. Totdat Owen dankzij de door hem zo geliefde films als Aladdin en Bambi plotseling uit zijn schulp kruipt en vanuit het niets in volzinnen begint te praten.

Dat gebeurt wanneer Owens vader op een dag de pop van Lago, de papegaai uit de film Aladdin, pakt en in die rol tegen Owen begint te praten. Plots antwoordt Owen met een zinnetje uit de film. Een waar keerpunt voor Owen en zijn familie.

Disney

Via de animaties van Disney blijkt hij de wereld voor zichzelf begrijpelijk te hebben gemaakt, zonder dat iemand het in de gaten had. In de jaren daarna leert Owen zich uit te drukken aan de hand van dialogen uit de tientallen Disney-films die hij uit het hoofd kent en de rest van de familie neemt op hun beurt de rollen over van andere Disneyfiguren.

In de docu zien we vervolgens hoe Owen met zijn arsenaal aan verhalen en dialogen zich moet klaarmaken voor de uitdagingen die het leven voor hem in petto heeft. Hij gaat op 23-jarige leeftijd op zichzelf wonen.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van van Ron Suskind. Regisseur Roger Ross Williams vertelt het inspirerende levensverhaal van met behulp van indrukwekkende beelden uit het familiearchief en een serie prachtige animaties, gebaseerd op Owens eigen tekeningen uit zijn jeugd.

Life, Animated is te zien in Filmhuis Oosterbeek op dinsdag 4 april, aanvang 20.00 uur, reserveren is aan te raden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen