Lion in filmhuis Oosterbeek: de waargebeurde zoektocht via Google

Foto: Filmposter

Als vijfjarig jongetje komt de Indiase Saroo Brierly per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert, ver weg van zijn thuis en familie.

De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt.

Weeshuis

Wekenlang leeft hij in zijn eentje in de straten van Calcutta. Hij zoekt op een vuilnisbelt zijn kostje bij elkaar en slaapt op straat. Uiteindelijk komt hij in een weeshuis terecht en wordt geadopteerd door een Australisch echtpaar.

Saroo doet goed zijn best en wordt een succesvolle student. Hij gaat naar Melbourne. Op een avond bij vrienden wordt Indiaas gegeten. Saroo ziet daar een gefrituurde, knalrode, lekkernij uit zijn vroege jeugd. Hij herkent het en allerlei beelden komen terug, onder andere van het treinstation waar hij zijn broertje is kwijtgeraakt.

Google Earth

Hij gaat zich verdiepen in zijn afkomst en wil weten waar hij vandaan komt. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen.

Deze Australisch-Amerikaanse-Britse dramafilm uit 2016 is geregisseerd door Garth Davis. Het scenario, dat geschreven werd door Luke Davies, is gebaseerd op Saroo Brierleys memoires A Long Way Home (2013). De hoofdrollen worden vertolkt door Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman en David Wenham.

Lion is te zien in Filmhuis Oosterbeek op vrijdag 7 april om 21.00 uur en op zondag 9 april om 20.00 uur. Reserveren is aan te raden via www.filmhuisoosterbeek.nl.