Een interview met Agnes Schaap, onze toekomstige burgemeester

Foto: Wychen Nieuws

Onze collega van wijchen.nieuws.nl interviewde de toekomstige burgemeester van Renkum, Agnes Schaap. Ze blikt terug naar haar tijd als wethouder van Wychen met portefeuille werk en economie, duurzaamheid en water en het minimabeleid.

Zij trad in 2014 aan in Wychen. Ze kijkt uit naar haar functie als toekomstig burgemeester in Renkum.

Terugkijkend op de wethouders periode, wat is je het meeste bijgebleven?

Het contact met de inwoners is mij het meeste bijgebleven. Nu de mensen weten dat ik burgemeester in Renkum word en uit Wijchen vertrek, krijg ik vele felicitaties en word ik op straat aangesproken.

Wat ik ook heel mooi vind is de multiculturele vrouwenavond waar ik ongelooflijk van geniet. Het is een avond  die culturen samenbrengt. Je ziet dat Wijchen wel een gemeente is waarin dat thema leeft. En waar we het vooral samen doen.

Wat is er gedaan en bereikt?

De stappen die zijn gezet in het nieuwe minima en armoedebeleid vind ik heel belangrijk. Mijn opvolger mag dit met de raad verder gaan doorvoeren. Door de kindregeling bijvoorbeeld verlaten kinderen die moeten opgroeien in minder bedeelde  gezinnen, de basisschool kunnen verlaten met een zwemdiploma.

Ook krijgt ieder kind tussen de 6 en 12 jaar een computer zodat het volwaardig  mee kan doen in de samenleving. Ook kunnen mensen met een minimum inkomen nu sneller doorstromen naar extra vergoedingen. Ontwikkelen van dit beleid doe je trouwens altijd samen met de maatschappelijke organisaties. Het is mooi als je er samen in slaagt  de situatie te verbeteren voor inwoners  die het moeilijk hebben.

Een ander onderwerp is ons goede economische klimaat. Dat ligt ook aan de goede samenwerking met ondernemers.  Zo hebben we o.a. innovatievouchers kunnen uitdelen voor  ondernemers die nét dat extra stapje nodig hebben.

Ook op het gebied van duurzaamheid hebben we belangrijke stappen gezet. Duurzaamheid is een heel belangrijk onderwerp.  De routekaart naar een energieneutraal Wijchen in 2040 is vastgesteld door de gemeenteraad.  We hebben laatst de gemeentelijke klimaattop gehad met de betrokken organisaties en diverse ondernemers.

De uitvoeringsagenda komt nog voor de zomer nog in de gemeenteraad. Ook steeds meer inwoners hebben zonnepanelen op de daken liggen. Het omgekeerd inzamelen dat gaat gebeuren in juni 2018. De papiercontainer wordt september dit jaar ingevoerd.

Over de resultaten die we bereikt hebben, ben ik best tevreden. Zeker als je ziet dat onze inwoners steeds meer meedenken en participeren .

Waar ben je dankbaar voor?

Ik ben er dankbaar voor dat ik in 2014 in deze mooie gemeente wethouder heb mogen worden. En dat ik iets voor mensen heb kunnen betekenen. Het is ook fijn dat mensen  je weten te vinden. En dat je daar laagdrempelig in kunt zijn. Want ik blijf een mensenmens en een verbinder.

Heb je met de standpunten van de PvdA als wethouder kunnen bereiken wat je wilde bereiken?

Met het college van  Kernachtige Wijchen, VVD en PvdA hebben we allemaal één ding voor ogen: We willen het zo goed mogelijk doen voor onze inwoners. En volgens mij is dat het belangrijkste. Ieder vanuit zijn of haar politieke kleur.

In het college merken wij die politieke kleur absoluut niet. Het is ongelooflijk fijn om in dit college samen te werken.  Je vormt toch samen het dagelijks bestuur van de gemeente en dat is een goede samenwerking essentieel.

Wat betekent het landelijke zetelverlies voor je als wethouder en voor de gemeente Wijchen?

Wij zijn in Wijchen vooral lokaal bezig. Maar de landelijke verkiezingen voelt mijn partij natuurlijk als een klap. Als je ziet hoe het kabinet in 2012 begon;  Nederland stond er toen heel anders voor. We zijn nu een flinke stap verder. Je ziet dat je als PvdA er toch ongelooflijk op afgerekend wordt.

Ik denk echt dat mijn partij  haar boodschap niet goed heeft uitgedragen naar de kiezer. Ook zijn veel mensen teleurgesteld. Dit heeft invloed gehad op onze achterban. Dit zijn toch vaak mensen die het lastig hebben. En we kunnen wel roepen dat Nederland er weer goed voorstaat, maar veel mensen voelen de crisis op dit moment echt nog wel.

Hoe is het ontstaan om burgemeester te worden?

Toen ik wethouder werd, had ik wel al in mijn achterhoofd dat ik de ambitie had om ooit burgemeester te worden. Burgemeester zijn betekent tegenwoordig vooral veel verbinden. Er zijn voor mensen en je gezicht laten zien. Als wethouderschap heb ik dat redelijk kunnen doen. Dat wil ik als burgemeester voortzetten.

Als je als burgemeester solliciteert ga je een heel traject in. Ik heb veel gesprekken in het geheim gevoerd met de vertrouwenscommissies. En als je dan steeds verder komt wordt het alleen nog maar spannender. De gemeente Renkum is een mooie gemeente met zes kernen. Het is een heel mooie uitdaging in een gemeente die bij mij past.

Wat ging er door je heen toen je het goede nieuws hoorde?

Er waren twee kandidaten. Ik zou  tussen negen en half tien gebeld worden. Het toeval  wilde dat we die avond commissievergadering en gemeenteraad hadden. Ik had besloten dat het goed was dat ik ‘s middags het de burgemeester zou vertellen.

Ja….. en dan komt het telefoontje net op de rand van twee vergaderingen. Dan ben je alleen maar beduusd en blij. Het moet nog allemaal landen. Het is nu officieel. Ik ben benoemd door Koning Willem Alexander. Onlangs ben ik bij minister Plasterk van Binnenlandse zaken geweest zodat hij zijn handtekening kon zetten namens de koning. Op 19 april neem ik hier afscheid in Wijchen en op 12 mei word ik in Renkum geïnstalleerd.

Wat wil jij onze lezers meegeven?

Ik heb 8 jaar commissiewerk gedaan en ben begonnen bij een lokale partij. Daarna ben ik bij de PvdA gekomen, heb 8 jaar gemeenteraad mogen doen met hele mooie klussen en heeft de PvdA mij het vertrouwen gegeven om me kandidaat te stellen als wethouder.

Ik wil iedereen enorm bedanken voor de kans die ik hier gekregen heb en voor het vertrouwen dat iedereen altijd in me gehad heeft. Dank zij de kiezer en dankzij de gemeenteraad heb ik wethouder mogen zijn in een heel mooie gemeente.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen