Aantal partijen EpiPen als voorzorgsmaatregel teruggehaald

Foto: Greg Friese, flickr

De EpiPen is een pen met adrenaline, die mensen met een zware allergie voor bijvoorbeeld noten of wespen kunnen gebruiken bij een ernstige allergische reactie. Zij kunnen zich dan zelf injecteren met adrenaline.

De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) meldt dat een aantal partijen van de injectie-pen nu wordt teruggeroepen.

Japan

Registratiehouder Meda Pharma BV heeft  (in samenspraak met de IGZ) tot deze terughaalactie besloten nadat in Japan twee gevallen gemeld zijn waarbij de EpiPen niet werkte. Het lukte bij deze pennen niet om adrenaline te injecteren.

Na onderzoek is gebleken dat dit probleem bij een beperkt aantal pennen op zou kunnen treden. Deze partijen zijn te herkennen aan de volgende partijnummers:

  • 5ED824D, 5ED824AE, 6ED117N, 6FA292J van Meda Pharma
  • 5ED824E en 6ED117E van Euro Registratie Collectief

De partijnummers zijn te vinden op de verpakking èn op de pen zelf. De betreffende pennen zijn uitgegeven sinds februari 2016. In Nederland en Europa zijn geen meldingen bekend over het niet werken van de pen.

Kleine kans

Wie een EpiPen uit de betreffende partijen heeft kan deze pen kosteloos omruilen bij hun apotheek. In principe worden alle betrokkenen door hun apotheek geïnformeerd, dus het kan zijn dat je hier al bericht over hebt ontvangen. Mocht dat niet zo zijn, neem dan vooral contact op met de apotheek.

De kans dat de EpiPen niet werkt is overigens heel klein; als je een EpiPen uit de betreffende partij hebt, moet de oude pen volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt zolang de EpiPen niet omgeruild is voor een ander exemplaar.

Bron: Inspectie voor Gezondheidszorg, 13 april 2017