De Britse film A United Kingdom in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

A United Kingdom is een Britse, biografische film uit 2016, gebaseerd op het boek ‘Colour Bar’ van Susan Williams en geregisseerd door Amma Asante.

Het berust op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van een Afrikaanse prins die in de jaren veertig met een blanke vrouw trouwt.

Gedwarsboomd

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken. Zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen.

Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Khama wil de troon bestijgen in Beetsjoeanaland, maar wordt door zowel de lokale bevolking als de Britse overheid gedwarsboomd omwille van zijn controversiële huwelijk.

Verzet

Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs de Zuid Afrikaanse regering. Het idee van een bi -raciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar.

Diplomatieke druk of niet, Seretse en Ruth twijfelen nooit aan hun liefde voor elkaar. De strijd voor een leven samen veranderde hun land voor eeuwig en inspireerde de wereld.

De hoofdrollen worden vertolkt door David Oyelowo en Rosamund Pike. Deze film is te zien in Filmhuis Oosterbeek op vrijdag 12 mei om 21.00 uur en op zondag 14 mei om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen