Raadhuistoren en carillon Oosterbeek voortaan verlicht

Woensdagavond was er wat extra bedrijvigheid bij het gemeentehuis in Oosterbeek. De nieuwe LED-verlichting die de raadhuistoren en de ingang voortaan gaat verlichten werd getest.

De kleur van de verlichting is in te stellen naar keuze.

Oranje

Door te draaien aan een schijf verschijnen er verschillende kleuren, vrij nauwkeurig in te stellen. Zo kan de juiste Airborne kleur ook ingesteld worden. Dat wordt nog even zoeken voor de juiste stand, maar zodra die gevonden is, wordt die ingeprogrammeerd.

Vanavond kijken de medewerkers hoe de verschillende kleuren de toren en het carillon laten stralen. Het carillon staat uit….tenminste, dat was de bedoeling. Maar om 22:00 begint ie toch te spelen. Mooi.

Al zal de man bovenin de toren daar toch wat anders over denken: “En bedankt hé!” klinkt er boven uit de toren als de muziek verstomd is. Oeps, foutje, maar dat wordt met een aantal grappen snel rechtgezet, het carillon speelt immers elk half uur en de test is nog niet klaar, eerst meer kleuren proberen.

raadhuistorenEén van de gewenste kleuren is oranje, bij uitstek geschikt voor Koningsdag natuurlijk. Maar dat wil helaas niet lukken. Ook geel lukt niet. Dat heeft alles te maken met de binnenkant van de toren. Het wit/gele metselwerk kaatst het licht wit naar buiten zodra geel of oranje ingesteld staat, jammer.

Strips

Aan weerszijden van de toren, onder de vlaggenstokken, zitten twee LED-lichtstrips in de grond. Zo worden de vlaggen, als ze uithangen, mooi verlicht. In principe zouden de vlaggen dan ’s nachts mogen blijven hangen.

“Maar de verlichting gaat uit om 23:00 uur.” vertelt een medewerker. Deze verlichting verandert niet van kleur en blijft wit.

Overdag zie je er niks van maar nu er verlichting van onderen af op de toren gericht staat, zijn er duidelijke lijnen te zien in het metselwerk, op de foto lijkt het zelfs alsof de toren beschreven is.raadhuistoren

“Zo kun je precies zien wat ze destijds per dag gemetseld hebben.” vertelt de ‘torenopzichter’ van de gemeente. “Bij iedere lijn begon een nieuwe dag.” Men moet zeker drie weken tot een maand aan de toren gebouwd hebben als je de lijnen probeert te tellen.

Lichtmast

Op het nieuwe plein staat nu ook een nieuwe lichtmast. Wit licht verlicht de parkeerplaats en de lamp gericht op de ingang geeft dezelfde kleur als ingesteld in de toren.

Om dat te kunnen zien moet je naar de overkant van de straat en dan is goed te zien hoe een kleurtje het beetje saaie gemeentehuis, ineens een heel ander uiterlijk geeft.

Ze zijn tevreden. “Mooi he,” klinkt het, “en die LED verlichting kost ook nog eens weinig!”

(klik voor meer foto’s op de foto boven aan het artikel)

gallery
21302
Testing, testing one, two... raadhuistoren en carillon Oosterbeek voortaan verlicht, in kleur!
Woensdagavond was er wat extra bedrijvigheid bij het gemeentehuis in Oosterbeek. De nieuwe LED-verlichting die
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/21302/raadhuistoren-en-carillon-oosterbeek-voortaan-verlicht/
2017-05-11T17:21:09+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2017/05/11010051/Toren-verlichting-top.jpg
gemeentehuis, Gemeentehuis Oosterbeek, LED-verlichting, Oosterbeek, raadhuistoren, Renkum Nieuws
Foto's, Kunst&Cultuur, Nieuws