Filmhuis Oosterbeek vertoont het tragische Lady Macbeth

Foto: Filmposter

Lady Macbeth, de titel van de debuutfilm van toneelregisseur William Oldroyd, doet gelijk het ergste vermoeden. Want wat deed Lady Macbeth ook al weer in Shakespeare’s beroemde tragedie?

Ze liet haar man, koning Macbeth, iedere potentiële troonopvolger ombrengen, werd vervolgens gek en pleegde zelfmoord.

Novelle

Alleen is Oldroyds film niet gebaseerd op Shakespeare’s beroemde tragedie, maar op een novelle uit 1865 van Nikolaj Leskov, getiteld Lady Macbeth uit het district Mtsensk.

Oldroyd en scenarioschrijfster Alice Birch verplaatsten de actie uit de Russische novelle naar het desolate noorden van Engeland in 1865. Daar wordt de jonge Katherine uitgehuwelijkt aan de zoon van een lompe fabriekseigenaar.

De zoon behandelt haar als meubilair, verbiedt haar het huis te verlaten en verzaakt zijn echtelijke plichten. Waarop Katherine het heft in eigen hand neemt en een woeste affaire begint met stalknecht Sebastian. Dat ontketent de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil. En vanaf dat moment gaat het toch richting Shakespeare.

Tragisch

Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld.

Deze film is te zien op vrijdag 16 juni om 21.00 uur en zondag 18 juni om 20.00 uur in Filmhuis Oosterbeek. Reserveren is aan te raden via: www.filmhuisoosterbeek.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen