Filmhuis Oosterbeek vertoont documentaire Paradijs binnen handbereik

Foto: Van der Hoop Filmproducties

De Nederlandse tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf is internationaal bekend vanwege zijn creaties waarmee hij de openbare ruimte voorgoed veranderde, in Nederland én ver daarbuiten.

Hij verwierf die faam door in stedelijke omgevingen wilde natuur na te bootsen.

Groen monument

Zijn bekendste werk is waarschijnlijk het ontwerp van de New Yorkse Gardens of Remembrance, een groen monument voor de mensen die omkwamen bij de aanslagen van 9/11.

In Nederland ontwierp hij o.a. de tuin van Museum Voorlinden en in Den Bosch beplantte hij de Paleisbrug. In Amerika maakte hij van een verwaarloosde spoorlijn een wandelpark, de High Line.

In de documentaire ‘Paradijs binnen handbereik’ van Barbara den Uyl is te zien hoe Oudolf werkt aan verschillende projecten. Ze gaat met hem naar enkele van zijn vermaarde parken en tuinen, zoals de Vlinderhof in Utrecht en het Maximilianpark in het Duitse Hamm.

Ook zien we hem aan het werk bij verschillende projecten: vanaf het eerste ontwerp tot het achter de vodden zitten van een heel onderhoudsteam, wanneer een werk eenmaal gerealiseerd is.

Droomtuin

Daarnaast zien we hem, door de seizoenen heen, zijn eigen droomtuin in Hummelo steeds mooier makend, en passant ingaand op vragen als: waarom houden mensen van bloemen en waar komt onze hang naar het Paradijs vandaan? Aardse beelden worden vermengd met lyrische, zelfs meditatieve beelden op muziek van Eric Vloeimans.

De film zal worden ingeleid door Mariëlle Kempen van Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek. Deze film is te zien in Filmhuis Oosterbeek op woensdag 21 juni om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.