Uitzwaai repetitie van Excelsior Renkum met de ‘Airborne’ show

Foto: Excelsior Renkum

Excelsior Renkum doet mee aan het Wereld Muziek Concour (WMC) 9 juli in Kerkrade. Spannend, dus er is veel geoefend, maar eens is de laatste keer om te oefenen.

Die laatste, de generale repetitie zeg maar, wordt 7 juli gehouden op het Wilhelmina Sportpark in Heelsum en we mogen allemaal komen kijken en luisteren.

Steenkool

Het WMC in Kerkrade wordt eens in de vier jaar gehouden en is een internationaal bekend festival waar blaasorkesten, slagwerkensembles en marching/showbands strijden om de eerste plaats. Daarnaast worden er concerten gegeven, workshops en cursussen en kunnen ook dirigenten met elkaar de strijd aangaan.

Kerkrade staat een hele maand in het teken van het WMC en vindt zijn oorsprong in 1951. Toen waren de steenkoolmijnen in Zuid-Limburg nog in vol bedrijf en vonden de werknemers hun ontspanning in de blaasmuziek.

Als op een zondag de harmonie een concert geeft in Kerkrade, haakt een Engelse Brassband spontaan aan. Dat mondt uit in een groot volksfeest en zo ontstond het idee voor een internationaal concours.

Airborne

Beetje afhankelijk van het weer speelt Excelsior 7 juli in uniform (je laat je uniform niet natregenen en vies worden natuurlijk, twee dagen voor het concours) op het veld van DKOD op het Wilhelmina Sportpark in Heelsum van 19:30 tot 21:30.

Ze brengen hun show ‘Airborne’ ter gehore. Onder leiding van dirigent Ferdi van Maanen komen diverse gebeurtenissen en emoties voorbij. De luchtlandingen, de gevechten, de bevrijding en het herdenken van de gesneuvelde soldaten. Daar hoort een choreografie bij die samen met de muziek het verhaal van Operatie Market Garden vertelt.

Nu maar hopen dat het weer goed is, want dat zal in uniform toch het indrukwekkendst zijn!