Verontreiniging bodem Benedendorpseweg niet verontrustend

Foto: Die_Sonja-pixabay

GroenLinks Renkum heeft aan het college vragen gesteld naar aanleiding van het aankondigen van een BUS (Besluit Uniforme Sanering) door de Provincie.

Tijdens de aanleg van de snelfietsroute Arnhem-Wageningen is aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek volgens de fractie ‘sterk verontreinigde’ bodem gevonden.

Het gaat onder andere om de stof PAK10 die kankerverwekkend is, zo staat in het rapport. Dat klinkt allemaal een stuk ernstiger dan dat het is.

Gevolgen

GroenLinks wil onder andere weten wat de gevolgen zijn en hoe gevaarlijk de verontreiniging is. Een woordvoerder van de gemeente Renkum vertelt desgevraagd dat het een standaardprocedure is om de bodem te controleren en wordt er bijna altijd wel een verontreiniging gevonden.

“Volgens standaardprocedure is voorafgaand aan de werkzaamheden voor de aanleg van het snelfietspad een oriënterend en aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat ter plaatse van de Benedendorpsweg een beperkt gedeelte van het traject verontreinigd is met PAK. Dit is een veelvoorkomende verontreiniging, met name bij wegen.”

PAK

“PAK is een stof die immobiel is, dit betekent dat deze op de plaats blijft waar het is aangetroffen. Aan de noordzijde van de weg is de verontreiniging aanwezig onder het voetpad, waardoor er voor de bewoners geen contactmogelijkheden zijn.”

“Aan de zuidzijde is de verontreiniging aangetroffen in de wegberm, ook hiervoor geldt dat bij normaal gebruik er geen risico’s zijn voor de bewoners.”

“Voor de uitvoering van de werkzaamheden in de verontreinigde grond is een melding gemaakt bij de Provincie Gelderland, deze melding is goedgekeurd. De uitvoering van deze werkzaamheden wordt verricht door een aannemer die een erkenning heeft voor het uitvoeren van saneringswerkzaamheden (BRL 7001).”

Mileukundig

“De werkzaamheden worden begeleid door een milieukundig begeleider (BRL 6001). Daarnaast wordt door de omgevingsdienst regio Arnhem, toezicht gehouden op de uitvoering van deze werkzaamheden.”

“De vrijkomende verontreinigde grond wordt afgevoerd naar een grondreiniger en wordt niet hergebruikt op de locatie.”

Meer weten?

Iedere dinsdagmorgen is er een inloop uur van 10.00-11.00 uur in de bouwkeet van aannemer Dostal, ook komende dinsdag 7 november. Bewoners kunnen hier terecht, mochten ze nog vragen hebben.

Hier is iemand van NIPA Milieutechniek aanwezig die de bewoners te woord staat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen