Filmhuis Oosterbeek en Scarabee vertonen de documentaire Jane

Foto: Filmposter

In 2014 werd meer dan honderd uur verloren gewaand filmmateriaal teruggevonden van Jane Goodall in Tanzania, het land waar zij in 1960 als eerste het leven van chimpansees in het wild bestudeerde.

Dat deze dieren ook gevaarlijk kunnen zijn, wisten wetenschappers toen nog niet.

Baanbrekend

Hoe dan ook had zij het idee dat haar niks kon overkomen, omdat ze er hoorde. Met regisseur Brett Morgen kijkt ze terug op haar baanbrekende werk en op haar leven.

Philip Glass componeerde de muziek ervoor. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83) creëerden ze een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film.

Verliefd

Vooral de jonge Jane is in beeld, gezien door de lens van Hugo van Lawick, een beroemd filmmaker voor National Geographic. Hij had de opdracht om haar onderzoek vast te leggen, maar de twee werden verliefd. Dat schemert door in de manier waarop hij Jane filmt, bijvoorbeeld als ze haar haar wast in de rivier.

Nooit eerder waren deze beelden over haar beginjaren, haar grote wetenschappelijke doorbraken en de opbloeiende liefde tussen Hugo en haar te zien.

Via zijn materiaal en Janes herinneringen krijgen ook enkele chimpansees de rol van echte personages. Ze blijken bepalend voor het verloop van Janes leven.

Deze film is te zien in Filmhuis Oosterbeek op dinsdag 20 februari om 20.00 uur. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl

article
32662
Filmhuis Oosterbeek en Scarabee vertonen de documentaire Jane
In 2014 werd meer dan honderd uur verloren gewaand filmmateriaal teruggevonden van Jane Goodall in
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/32662/filmhuis-oosterbeek-en-scarabee-vertonen-documentaire-jane/
2018-02-13T09:57:24+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/02/12101551/jane.png
Filmhuis Oosterbeek, Oosterbeek, Renkum Nieuws
Kunst&Cultuur, Nieuws