Een leegstaand, verloederd gebouw voor de SteenGoed Challenge

Leegstaand pand op het KEMA terrein
Leegstaand pand op het KEMA terrein
Foto: Renkum Nieuws

Ken jij een leegstaand, verloederd gebouw in de gemeente Renkum waarvan je denkt: ‘Dit kan zo niet langer?’ Of heb je een goed idee voor een nieuwe functie in een leeg gebouw, maar je weet nog niet waar?

Help mee met de aanpak van leegstaand vastgoed in Gelderland met de challenge SteenGoed Benutten.

SteenGoed Benutten

SteenGoed Benutten (SGB) helpt om leegstaande of vervallen plekken in dorpen en steden een nieuwe invulling te geven. SGB is een ontwikkelprogramma. Samen met gemeenten en andere partners helpen zij om gebieden te verbeteren door transformatie en herbestemming.

Daarom gaan ze graag in gesprek met hun partners over wat nodig is en om een transformatie vorm te geven. Op basis hiervan bepalen ze gezamenlijk de benodigde inzet van alle betrokkenen. Zij helpen goede projecten met maatwerk te realiseren.

Ze kiezen voor een gebiedsgerichte benadering, van gebouw naar gebied. De nieuwe functie(s) passen binnen de visie op het gebied en leiden niet tot problemen elders. Ze doen dit om de leefomgeving mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijk te maken.

Beeldbepalend

De komende maand (tot 18 maart) gaat SGB op zoek naar leegstaande beeldbepalende locaties in Gelderland. Leegstaande plekken die opvallen, in positieve of negatieve zin, maar waar niks gebeurt. Een vakjury selecteert drie locaties.

Aan de hand van de drie gekozen locaties dagen ze Gelderland uit om met het beste idee voor herbestemming te komen. Per locatie wordt één idee gekozen: de winnaars van de SteenGoed Challenge .

Het winnende idee per locatie gaat aan de slag om het ook daadwerkelijk op de locatie te realiseren! De provincie Gelderland begeleidt het proces met een coach zodat in volle snelheid het plan kan worden uitgevoerd.

De ideeën en locaties die de top drie niet hebben gehaald worden door de provincie Gelderland met elkaar in contact gebracht. Dit gebeurd zowel online als offline met ontmoetingen. Zo krijgen nog veel meer locaties de kans op een nieuwe invulling.

Criteria

  1. Is de locatie beeldbepalend voor zijn omgeving? Het gebouw speelt een belangrijke rol binnen de gemeenschap of kan die gaan spelen, staat op een kenmerkende plek of is om andere reden iconisch of prominent, of heeft deze potentie.
  2. Is er sprake van leegstand? Er is een noodzaak tot herbestemming: Het gebouw staat leeg of er sprake van dreigende leegstand.
  3. Staat het gebouw in Gelderland? We streven naar een goede geografische spreiding van locaties in Gelderland.
  4. Wat is het effect van de leegstand op de omgeving? Voor de omgeving is het wenselijk dat er een nieuwe invulling komt.

Opgeven

Om een gebouw aan te melden maak je hier een locatiepagina aan. De locatie wordt gecontroleerd aan de hand van de criteria en er wordt contact opgenomen voor aanvullende informatie.

Een experteam maakt een voorselectie van tien locaties en de vakjury kiest de uiteindelijke top drie. Deze worden bekend gemaakt op het Start up Delta Summit van 19 april.

Wil je zien welke locaties er tot dusver zijn aangemeld, kijk dan hier.

Bron: Wonen en ruimte, Provincie Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen