Programma Bevrijdingsevenement Wageningen 2018 bekend gemaakt

Foto: Wageningen Nieuws

Het programma van het Bevrijdingsevenement 2018 is vrijdag bekend gemaakt. Herdenken, Vieren en Educatie zijn in Wageningen nauw verbonden en weerspiegelen zich in de vele activiteiten.

Dit jaar wordt er stil gestaan bij het thema ‘Jaar van Verzet’.

Centraal

Centraal op 5 mei staan de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein gevolgd door het Bevrijdingsdefilé als eerbetoon aan de bevrijders.

Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij de capitulatie die 73 jaar geleden in Wageningen is getekend. In en vanuit de Stad der Bevrijding worden door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (kort: Wageningen45) een veelvoud aan activiteiten georganiseerd om bij vrede en vrijheid stil te staan.

Herdenken

4 mei 2018

Tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie, die start om 23.30 uur, wordt een toneelstuk opgevoerd waarbij de onderhandeling over de capitulatie wordt nagespeeld. Het toneelstuk wordt verzorgd door een gelegenheidsformatie van diverse re-enactmentgroepen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Stedelijke Harmonie Wageningen.

BevrijdingsfeestDaarna overhandigt de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan commissaris van de koning van de provincie Gelderland: Clemens Cornielje. Cornielje zal om middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteken op het 5 Mei pleinHet ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal, symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Aansluitend ontvangen internationale vertegenwoordigers en vele atleten uit Nederland het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester van Wageningen Geert van Rumund. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette  verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland.

Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrekken naar Leeuwarden in Friesland, waar de nationale start plaatsvindt van de Bevrijdingsfestivals.

5 mei 2018

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk zijn de gastsprekers;

  • Prof dr. Ismee Tames (1976): programmaleider War & Society aan het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocide Studies in Amsterdam en Arq/Stichting 1940-1945. Zij is hoogleraar Geschiedenis en Betekenis van Verzet tegen Oorlog en Onderdrukking aan de Universiteit Utrecht.
  • Ferhad Ahmad: Syrisch vluchteling van Koerdische afkomst, sinds 2015 woonachtig in Nederland. De voormalige business administrator woonde in Aleppo en was daar tijdens de oorlog vrijwillig werknemer bij het JRS (Jesuit Refugee Services) in zowel Syrië als Turkije.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ olv. Maj. Tijmen Botma en violiste Laura Lunansky. Het spel en de zang worden verzorgd door zanger en acteur Niels Gooijer. Het script is geschreven door Sabien Martens.

Bevrijdingsdag

De aansluitende Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein is de kern van Bevrijdingsdag. Op dat moment worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland herdacht. Tijdens de plechtigheid zullen vertegenwoordigers van de geallieerde landen hun respect tonen voor de gevallenen tijdens het vlaggen protocol.Bevrijdingsfeest

Om 15.30 uur start het traditionele Bevrijdingsdefilé. In het defilé nemen oud-strijders, oude en jonge veteranen en militaire erfopvolgers deel als eerbetoon aan de bevrijders. Hierin worden ze begeleid door vele binnen- en buitenlandse muziekkorpsen, maar ook de tweede en derde generatie veteranen is aanwezig.

Dit jaar wordt het Bevrijdingsdefilé geformeerd vanaf de ingang van het Belmonte Arboretum en loopt via de generaal Foulkesweg, het 5 Mei plein, Stationsstraat, de Stadsbrink, Ritzema Bosweg en via Diedenweg terug naar het Belmonte Arboretum.

BevrijdingsfeestAl in de ochtend (10.00 uur) start het Foulkes Festival op het Belmonte Arboretum met de ontvangst van de vele nationale en internationale veteranen. Het Foulkes Festival kenmerkt zich door vele activiteiten van re-enactment groepen, roadshows van de krijgsmachtdelen, exposities van musea, static shows van historische voertuigen en optredens van muziekkorpsen uit binnen- en buitenland. 

Vieren 

Thema-activiteiten

Het Bevrijdingsfestival Wageningen is niet zomaar een muziekfestival. Het is een festival met een boodschap. De organisatie wil bezoekers stimuleren om meer na te denken waarom Nederland op 5 mei feest viert en wat de waarde van vrijheid is. Om dit te bewerkstelligen worden – naast de muziekpodia – zogenaamde thema-activiteiten gerealiseerd, waaronder het 5voor5 moment.

De doelstelling is om door middel van een thema-activiteit de bezoeker bewust(er) te laten worden van het belang van vrede, vrijheid, veiligheid en mensenrechten in het verleden en de toekomst. Juist in een klimaat van polarisatie, desintegratie en terreurdreiging is het dus heel belangrijk dat mensen minstens één keer per jaar stilstaan bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.

Alle thema-activiteiten staan in het teken van het thema van 2018 ‘Geef vrijheid door’ met als invalshoek ‘Jaar van Verzet’.

5voor5 moment

BevrijdingsfeestVanaf 7 februari jl. is wekelijks om 5 voor 5 (16.55 uur) een artiest of band bekend gemaakt via de Facebook pagina van het Bevrijdingsfestival Wageningen. Er is bewust gekozen voor dit specifieke tijdstip om aandacht te vragen voor het 5voor5 moment op 5 mei.

Om 5 minuten voor 5 staan wij met alle bezoekers van de Bevrijdingsfestivals in het land, bijna één miljoen mensen(!), 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat het hele land in vrijheid een feest kan vieren en dat ook aan het doen is, maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival wordt de bezoeker meegenomen in dit symbolische moment.

Plantsoen van de Vrijheid

Locatie: Plantsoen, aan de stadsgracht

Het Plantsoen van de Vrijheid is ingericht om op interactieve wijze aandacht te vragen voor verschillende projecten van ideële organisaties. Bezoekers komen op een laagdrempelige manier in aanraking met vraagstukken over bijvoorbeeld mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, privacy en democratie en worden gestimuleerd deel te nemen aan de activiteiten.

Dit jaar zijn er o.a. bijzondere samenwerkingen met World’s Best News, Speeddaten met Veteranen van het Veteraneninstituut en de ‘Break the Silence Disco’ van het Rode Kruis. 

Programma Bevrijdingsfestival Gelderland 2018 

Hoofdpodium Locatie: Gevangentoren

Ambassadeur van de Vrijheid: Ronnie Flex & Deuxperience is het eerste optreden op het hoofdpodium om 12.15 uur.

Andere artiesten die op het Hoofdpodium optreden zijn: Miss Montreal, Kraantje Pappie, Nielson, Danny Vera, Birth of Joy en Daredevils.

Sena Performers Stage Locatie: Gedempte Gracht

De programmering, verzorgd door Popcultuur Wageningen, wordt afgewisseld met het hoofdpodium.

De artiesten dit jaar zijn: GOSTO, Niko, Linde Schöne, Benjamin Flo, 45ACIDBABIES en de Dawn Brothers.

Beuningplein Locatie: Beuningplein

Susan Santos, Oscar Benton, Big Jake and the two-timers, Monster Mike Welch and Mike Ledbetter en The Bluesbones geven een optreden op het Beuningplein.

Kabaal am Gemaal Locatie: Straelenstoren

Op Kabaal am Gemaal, één van de oudste en hardste podia op het Bevrijdingsfestival Wageningen, treden in 2018 o.a. Teethgrinder, Scumbag Millionair en reggae-ska-punkband Jaya the Cat op.

Kinder Cultuur Park Locatie: Het Gemaal / Emmapark

Dit jaar voor het eerst, de combinatie van het Kinderfestival en Parka Kultura.

In het Emmapark bieden wij voor iedereen een uitgebreid programma aan. Iedereen kan actief meedoen met verschillende workshops. Daarnaast zijn er verschillende voorstellingen voor kinderen van alle leeftijden.

BevrijdingsfeestDe Markt Locatie: De Markt

Dit jaar wordt het één en al gezelligheid op de Markt met Nederlandstalige feestmuziek.

Onder andere het QMusic foute uur live, feestkoning Ronnie Ruysdael, Jelle B. en Tom Haver bouwen op 5 mei een feestje.

Salverdaplein Locatie: Salverdaplein

Het Salverdaplein is hét podium met de grootste variatie aan wereldmuziek met onder andere optredens van WSZK Malac Banda, Verse iTal, de Spaanse band Mamihlapinatapai, Ussu N’djai & the New Balansa en funaná legende Bitori. Ook dit jaar wordt de organisatie verzorgd door Baobab Music. 

Tribute² Locatie: Torckpark

Het voormalig Heerenstraatpodium is terug op haar favoriete plek: het Torckpark en verrast bezoekers met tributes o.a. van De Dijk, Pearl Jam en The Rolling Stones. De programmering wordt verzorgd door LoburgLive.

De volledige programmering van het Bevrijdingsfestival Gelderland is te vinden op www.bevrijdingsfestivalgelderland.nl en zal in de aanloop naar 5 mei worden aangevuld met meer informatie over artiesten en/of bands. Daarnaast worden wekelijks pleinen, artiesten of bands uitgelicht via de Facebookpagina: Bevrijdingsfestival Wageningen.

DanceSquare

Vanaf 2018 is DanceSquare geen onderdeel meer van het Bevrijdingsfestival Gelderland. De organisatie van DanceSquare ligt in handen van Horecaplatform Wageningen B.V.

Voor vragen en/of interesse in deelname kan contact worden opgenomen met Horecaplatform Wageningen via [email protected].

Educatie

22 maart 2018     Wereldgesprek met Jeroen Kemperman [Engelstalig]

Locatie:                            Campus WUR, Impulse gebouwnr. 115, Stippeneng 2 Wageningen
Aanvang:                          Inloop 19.45 uur, interview start om 20.00 uur
Kosten:                             Gratis

29 maart 2018     Wereldgesprek met Bas von Benda-Beckmann

Locatie:                            De bblthk, Stationsstraat 2 in Wageningen
Aanvang:                          Inloop 19.45 uur, interview start om 20.00 uur
Kosten:                             Gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening

Aanmelden verplicht via [email protected]

17 april 2018        Vrijheidscollege Herman Pleij

Locatie:                            De bblthk, Stationsstraat 2 in Wageningen
Aanvang:                          Inloop 19.45 uur, college start om 20.00 uur
Kosten:                             Gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening

Aanmelden verplicht via www.vrijheidscolleges.nl

24 april 2018          Vrijheidscollege Tinkebell

Locatie:                            De bblthk, Stationsstraat 2 in Wageningen
Aanvang:                          Inloop 19.45 uur, college start om 20.00 uur
Kosten:                             Gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening

Aanmelden verplicht via www.vrijheidscolleges.nl

5 mei 2018              Vrijheidscollege Jan Terlouw

Locatie:                            De bblthk, Stationsstraat 2 in Wageningen
Aanvang:                          Inloop 10.00 uur, college start om 10.30 uur
Kosten:                             Gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening

Aanmelden verplicht via www.vrijheidscolleges.nl

Zie ook de websites www.wageningen45.nl en www.bevrijdingsfestivalgelderland.nl

article
34610
Programma Bevrijdingsevenement Wageningen 2018 bekend gemaakt
Het programma van het Bevrijdingsevenement 2018 is vrijdag bekend gemaakt. Herdenken, Vieren en Educatie zijn
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/34610/programma-bevrijdingsevenement-wageningen-2018-bekend-gemaakt/
2018-03-10T17:36:54+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/03/10173336/Bevrijdingsfeest-6.jpg
4 & 5 Mei, bevrijding, Bevrijdingsfestival, Bevrijdingsfestival 2018, Bevrijdingsfestival Wageningen, defilé, Renkum.Nieuws, vrijheidsvuur, Wageningen
1940-1945, Bij de buren, Nieuws