Airborne Museum krijgt parachutistenhelm uit WOII

Foto: WW2ToursHolland

Het Airborne Museum in Oosterbeek heeft een 72 jaar oude parachutisten helm gekregen. De helm werd in het najaar van 1944 op de Ginkelse Heide gevonden.

In 1944 was Ary Koppejan thuis in Wageningen geweest en reisde weer terug via station Ede-Wageningen. Hij moest daar zo lang wachten dat hij een wandeling over de Ginkelse Heide maakte. Hij vond daar de helm en besloot deze mee te nemen.

Museum achterhaalt parachutist

Van wie de helm was geweest wist Ary niet en hij bewaarde hem jarenlang op zolder. Na zijn overlijden brachten zijn zonen de helm naar het Airborne Museum. Medewerkers van het museum wisten te achterhalen van wie de helm is geweest. De helm is van George Lomas geweest van het 11th Battalion en nog in erg goede staat.

George werd opgeleid in Engeland en landde tijdens operatie Market Garden op 18 september in 1944 op de Ginkelse Heide in Ede. Hij zal daar zijn helm hebben verloren en trok met het Battalion richting Arnhem. Ary moet de helm niet lang daarna gevonden hebben.

George sneuvelde een paar dagen later op de 26e. Hij werd maar 23 jaar. Hij werd in het veld begraven in de tuin van de Ommershof in Oosterbeek. Inmiddels is hij begraven op het War Cemetery in Oosterbeek. De helm is tot eind maart te zien in de aanwinstvitrine van het Airborne Museum.

airborne

Bron: Historiek

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen