Door de warmte meer overlast eikenprocessierups

Foto: Onderwijsgek-wikimedia

De eikenprocessierups heeft zich sneller ontwikkeld dan andere jaren door de warmte van de afgelopen periode. Op veel plaatsen worden zeer grote aantallen rupsen aangetroffen en daardoor ontstaat ook meer overlast, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit.

Soms zitten er hoeveelheden rupsen in de bomen die een kruiwagen kunnen vullen.

Snelle groei

Niet alleen de warmte zorgt voor snelle groei. Een andere oorzaak is dat op veel locaties is bezuinigd op de bestrijding, waardoor oude nesten zijn blijven zitten.

Een nest dat niet wordt weggehaald, leidt het jaar daarna tot een vervijfvoudiging van het aantal rupsen. Eerder dit jaar is er al preventief met bestrijdingsmiddel gespoten, maar dat heeft lang niet altijd het gewenste effect gehad.

Grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.

Meestal eikenblad, maar…

De rupsen voeden zich met eikenblad, maar waar het voedsel op is, stappen ze over op andere bomen. Ook zijn al gevallen bekend dat ze gebouwen binnenkomen op zoek naar voedsel.

Het kenniscentrum drukt mensen op het hart vooral niet zelf de rupsen te gaan bestrijden en dat over te laten aan professionals. Zitten de rupsen in huis, dan kun je ze wel fixeren met haarlak of lijmspray, maar in geen geval doodtrappen, zeggen de onderzoekers.

Eikenprocessierups gezien?

Zie je de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen laat het de gemeente weten. Je kunt online een melding maken of de melding telefonisch doorgeven bij het Servicepunt op (026) 33 48 111.

Wanneer je de eikenprocessierups in je eigen tuin ziet, verwijder deze dan niet zelf, maar laat dit door een professioneel bedrijf doen. De kosten van de bestrijding zijn wel voor eigen rekening, bij een gemeentelijke boom niet.

article
37983
Door de warmte meer overlast eikenprocessierups
De eikenprocessierups heeft zich sneller ontwikkeld dan andere jaren door de warmte van de afgelopen
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/37983/door-de-warmte-meer-overlast-eikenprocessierups/
2018-06-11T08:46:47+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/06/11000527/Pas_op_processierups-Onderwijsgek-wikimedia.jpg
bestrijden, eik, eikenprocessierups, haartjes, Kenniscentrum Eikenprocessierups, processierups, Renkum.Nieuws
Natuur, Nieuws