Brandharen eikenprocessierups ook voor huisdieren gevaarlijk

Foto: Pixabay

De haartjes van de eikenprocessierups zijn niet alleen schadelijk voor de mens, ook huisdieren hebben last van de brandhaartjes. Diverse dierenartsen waarschuwen hiervoor.

Zeker nu de processierups zo veel voorkomt.

Vooral honden

Vooral honden lopen een groot risico maar hou ook je kat in de gaten als die buiten rondloopt. Honden kunnen tijdens het uitlaten in aanraking komen met brandhaartjes van de rups met alle gevolgen van dien.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: rode ogen, zwellingen huiduitslag, jeuk en geïrriteerde luchtwegen (hoesten). Ook kunnen er brandwondjes optreden, kan het dier koorts krijgen, wordt sloom en verdwijnt de eetlust voor een groot gedeelte.

De brandhaartjes kunnen in ogen gaan zitten of in de neus. De rups schiet de haren, die net kleine pijltjes zijn, af zodra er gevaar dreigt. Eén rups heeft zo’n 700.000 brandhaartjes en ze zijn zo klein dat ze makkelijk de luchtwegen kunnen binnendringen maar ook inslikken is mogelijk.

Geen eiken in de buurt

Houd je hond daarom zo veel mogelijk bij eiken uit de buurt. Hou hem aangelijnd op plekken waarvan je niet zeker bent. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, is dat niet het geval ga dan met je huisdier naar de dierenarts.

Mocht je het vermoeden hebben dat je hond toch in aanraking met de haartjes is geweest, spoel hem of haar dan goed af met water, vergeet geen handschoenen aan te trekken zodat je zelf niet in aanraking komt met de brandharen. Spoel vooral ogen en bek goed uit.

Paarden en koeien

Ook dieren in de wei hebben last van de brandharen van de rups. Eikenprocessierupsen die in een boom in een weiland zitten, zouden onmiddellijk bestreden moeten worden.

Dood maken heeft geen zin

Rupsen doodmaken heeft weinig zin, ze moeten echt vernietigd worden inclusief brandharen. De haartjes die de rupsen onderweg verliezen en die in een nest achterblijven zodra ze verpopt zijn kunnen nog steeds overlast veroorzaken en door de wind overal naar toe vervoerd worden.

Opzuigen en dan verbranden is het advies. Doe dit nooit zelf. Staat er een boom op je eigen terrein, schakel dan een ongediertebestrijder in. Voor bomen elders in de gemeente kun je online een melding maken bij de gemeente Renkum of de melding telefonisch doorgeven bij het Servicepunt op (026) 33 48 111. De processierups is talrijk en een snelle bestrijding is helaas een utopie dit jaar.

Als je bij de gemeente in het zoekscherm linksboven op de volgende site ‘eikenprocessierups’ intikt, kun je zien waar men gemeld heeft waar de rups zich bevindt mijn-melding.nl/renkum_/viewer.php

Ook opende De Gelderlander een Meldpunt voor bomen waar de processierups zit.

'
article
38151
Brandharen eikenprocessierups ook voor huisdieren gevaarlijk
De haartjes van de eikenprocessierups zijn niet alleen schadelijk voor de mens, ook huisdieren hebben
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/38151/brandharen-eikenprocessierups-ook-voor-huisdieren-gevaarlijk/
2019-06-27T09:00:06+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/06/17114957/dalmati%C3%ABr-Pixabay.jpg
brandharen, eikenprocessierups, honden, huisdieren, processierups, Renkum.Nieuws
Natuur, Nieuws