Smurfit Kappa Parenco gaat essentiële oliën inzetten tegen geuroverlast

Foto: Renkum Nieuws

Smurfit Kappa Parenco gaat een experiment opzetten tegen de geuroverlast die met enige regelmaat het Renkumse dorp teisteren. In augustus gaat er getest worden met essentiële oliën.

“Zoals beloofd doet Smurfit Kappa Parenco haar uiterste best om de impact van haar bedrijfsactiviteiten op de omgeving tot een absoluut minimum te beperken.”

Zo schrijft de papierfabriek op hun Facebookpagina

Verantwoordelijke buurman

“Dat mag u van ons als verantwoordelijke onderneming en buurman verwachten. Soms ontvangen wij vanuit een deel van de gemeente Renkum klachten over geuroverlast. Dat vinden we natuurlijk uitermate vervelend.”

“Tijdens de eerste bijeenkomst van de Klankbordgroep, medio mei, hebben we aangegeven de zomerperiode te gebruiken om een aantal tests te laten uitvoeren om die geurbeleving zo laag mogelijk te krijgen.”

“Eén van de proeven betreft de inzet van essentiële oliën. Eenvoudig uitgelegd: dat zijn plantaardige, geconcentreerde oliën. In het huishoudelijk gebruik kennen we essentiële of esoterische oliën ook, denk aan: kamille- of eucalyptusolie. Sinds eind vorig jaar onderzoekt Smurfit Kappa Parenco deze optie.”

“Deze essentiële oliën vermengen we bij de uitlaat van ons proces. Er vindt dan een reactie plaats die de geur vermindert. Dit klinkt gemakkelijk, maar het vereist een heel nauwkeurige dosering en meting. We hebben nu geïnvesteerd in pompen om precisiedoseringen te kunnen doen.”

Start proef

“De proef start maandag 13 augustus. Tot die datum staat de dosering uit. Beschouw dat als een nulmeting. We zullen beginnen met een lage dosering en naar gelang de ervaringen en resultaten wekelijks besluiten of we de dosering verhogen.”

“Gedurende een aantal weken (het precieze aantal laat zich op voorhand moeilijk bepalen) voeren we de experimenteren met de dosering essentiële oliën uit.”

“Dit is noodzakelijk om uiteindelijk de juiste hoeveelheid te kunnen bepalen. Die proefneming kan mogelijke leiden tot een hogere geurimpact. Smurfit Kappa Parenco heeft goede hoop dat een juiste dosering essentiële oliën de geurbeleving structureel kan verminderen.”

Geen geurklachten

“Een combinatie van een stabiel productieproces en een gunstige windrichting maakten overigens dat Smurfit Kappa Parenco afgelopen maand een enkele geurklacht ontving.”

“Door een tijdelijke instabiliteit in het productieproces en een ongunstige wind heeft het zuidwestelijke deel van de gemeente Renkum in het laatste weekend van juli wel geur van Smurfit Kappa Parenco kunnen ervaren.”

“Via onze openbare Facebook-pagina houden wij de Renkumse samenleving en andere belangstellenden op de hoogte van de voortgang van de diverse procesverbeteringen en tests om onze impact op de omgeving tot een absoluut minimum te beperken. Daar werken wij hard aan.”

Woensdagavond 19 september staat er een nieuwe bijeenkomst gepland van de Klankbordgroep Parenco. Daarin hebben diverse belanghebbenden uit Renkum zitting.

Lees ook:

article
39400
Smurfit Kappa Parenco gaat essentiële oliën inzetten tegen geuroverlast
Smurfit Kappa Parenco gaat een experiment opzetten tegen de geuroverlast die met enige regelmaat het
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/39400/smurfit-kappa-parenco-gaat-essentiele-olien-inzetten-geuroverlast/
2018-08-07T19:50:48+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/07/02180147/DSCI4602.jpg
geuroverlast, Papierfabriek Parenco, Parenco, Renkum, Renkum Nieuws, Smurfit Kappa Group
Nieuws